Anna Ankas jul är bara sorgligt

Läs Klas Lindbergs tv-krönika

NÖJE

Titta djupt in i hennes ögon.

Anna Anka mår inte bra i jul.

Glimten i ögat är borta.

Där finns i stället en blankhet som inte funnits där tidigare.

Klas Lindberg.

Anna Anka ser trött ut. För fjärde dagen i rad ska hon ta emot gäster i sin tillfälliga bostad. Hon bor på ett opersonligt hotellrum, men måste låtsas som att det är hennes hem. Hela grejen faller om hon inte låtsas, TV 3 har flugit över två profiler, Simon och Tomas, enkom för att dekorera hennes hem.

En äktenskapskris kom emellan. Därför bor Anna nu på hotell. Men nu måste hon låtsas, the show must go on.

Att hon är trött, det märker hennes gäster. De möter en oengagerad värd, hon har tankarna någon annanstans när inredarna börjar ta fram sina svenska juldekorationer: kanske på en möjlig skilsmässa, kanske på sina frånvarande barn, kanske på ett liv i kris.

Hennes mun ler, men ögonen är blanka. Simon och Tomas ser att Anna deltar i ett spel, upprätthåller en fasad, spelar rollen som sig själv.

Hon drar ett fräckt skämt, skrattar ihåligt. Ärar sitt dyra kontrakt. Men de spelar med, de säger heller ingenting. Allt är toppen.

Det är sorgligt att se ”Anna Ankas jul”. Det är starkt av henne att kämpa på, det får man ge henne, men någon borde ha dragit i handbromsen när de första rapporterna om makarna Ankas kris kom.

Tittarna märker allt ­detta. Hälften av tittarna i alla fall. De försvann till andra avsnittet av serien som nu pumpas i TV?3 varje dag fram till julafton.

Ännu fler drar nog ögonen åt sig efter gårdagens tama avsnitt. Och till ”den stora julfesten” på julafton är nog bara de mest inbitna Anna Anka-älskarna kvar.

Det var nog inte riktigt planen.

Om TV?3 ger oss Anka till jul, så ger TV?4 oss jul till jul. Jul i massor.

Efter att ha julmatat oss med två Kirchsteiger-frossor i ”Jul mer Ernst” så var det i?går dags för ännu mer julfix, julstök, julbak i ”Äntligen hemmas” julspecial.

Aldrig har det varit så lätt att tröttna på julen långt före dopparedagen.

I kväll missar jag inte ”Bingolottos ­uppesittarkväll” i TV4. Det är ju tradition ju.

FAKTA

He!

”Gamla” Anna Anka är fortfarande kul i ”Svenska Hollywoodfruar”. Men nu är det väl nog med ­repriser va?

Eh?

Lite sorgligt att se gamle ”Lilla Aktuellt”-stjärnan Pelle Törnberg lalla runt i reklamprogrammet ”Göta ­kanal 3 – Bakom kulisserna” i TV?4.