”Vad hände sen” väcker vidrigheten

Läs Zandra Lundbergs krönika

Foto: Lorimar
Pappan i ”Alf”-familjen röker crack och har intimt umgänge med hemlösa män. Får det dig att känna dig bättre?
NÖJE

Frågan är ”vad hände sedan?”.

Barnstjärnor/snyggingar/nördar från urtiden exponeras på nytt.

Men den mest intressanta frågan är: varför bryr sig folk över huvud taget?

Kändisar säljer.

Det är ett självklart påstående. I dag skulle man antagligen kunna smacka upp Brad Pitt och Angelina Jolie på omslaget på en blank tidning och folk skulle köpa den ändå.

Mer uppseendeväckande är att det finns en marknad där ickekändisar är i hetluften.

Nu pratar jag skådespelare som någon gång under förhistorisk tid har haft en roll i en numera halvt (eller snarare helt) bortglömd såpa.

Och trots att det är tjugofem år sedan och personerna i fråga numera jobbar med att montera pommes frites-askar åt McDonalds så blir de ändå uppringda av journalister som undrar ”vad hände sen?”.

Den är oerhört fascinerande, den här ”då och nu”-journalistiken.

På Nöjesbladet är kategorins två mest klickade rubriker ”Vad hände sen med barnstjärnan i ’Punky Brewster?’” och ”Vad hände med Willie Tanner i serien ’Alf’?”.

Man rotar alltså runt i kändiscontainrar och drar upp det man råkar få tag i – typ den snygga blinda systern i ”Lilla huset på prärien” eller nörden i ”Varuhuset” – och folk LÄSER det!

Frågan är: varför bryr man sig?

Min teori är att mänskligheten har en medfödd önskan om att det ska gå skit för andra.

”Tänk, en gång i tiden var hon på tv men sedan har det minsann barkat åt helvete” småmyser man för sig själv på någon annans tragiska bekostnad.

Av samma princip knyter man näven i fickan när man läser på Facebook att en högstadiepolare plötsligt vunnit monstervinsten på lotto.

Vår vidrighet sitter i ryggraden.

För hur mycket vi än försöker hävda motsatsen, så ÄR det ju roligare att ”Punky Brewster”-tjejen drabbades av enorm bröst­växt (!) efter serien än om hon hade jobbat på kontor och extraknäckt som spinning­instruktör.

Det ÄR på något obehagligt vis mer intressant att pappan i ”Alf” rökt crack och varit intim med en hemlös snubbe än om han skådat blåmesar i femton år.

Lite kväljande, ändå.

ARTIKELN HANDLAR OM