Fler stjärnor borde göra som Foo Fighters

Läs Joacim Perssons krönika

Dave Grohl och Nate Mendel i Foo Fighters på Nalen i Stockholm.
NÖJE

Några artighetsfraser. En upplysning om att det blir en lång kväll.

Sen kör de sin kommande skiva som ingen hört. Rakt av utan pardon.

Fler borde göra som Foo Fighters.

Jag var inte ensam om att gapa lite extra på Nalen förra fredagen. Inte bara över det lätt absurda faktum att få se ett arenaband i en lokal som i sammanhanget känns mindre än mitt vardagsrum. Bara att nån meter från scenen kunna se Dave Grohls svettdroppar i ansiktet när han borde vara en prick på en gigantisk scen på Stadion tar en stund att vänja sig vid.

Precis som chocken över att Foo Fighters väljer att, sex veckor innan den släpps, spela hela nya ”Wasting light” utan ens en ansats till mellansnack.

Elva låtar senare har jag hunnit se många ängsliga blickar innan Grohl slår sista ackordet med konstaterandet:

– And that’s the new album.

Han tar en kort konstpaus i skydd av jublet.

– This isn’t.

Några sekunder av introriffet till ”All my life” räcker för att få Nalen att fullständigt explodera. Briljant och modig dramaturgi. Speciellt om man väljer att låta den exklusiva konserten pågå i nästan tre timmar.

Jag vet. Det är en ynnest att få vara på plats och ingen självklarhet. När man har räknat bort journalister, branschfolk, Anders Fridén, Danny Saucedo, Lisa Miskovsky, Tomas Ledin och en hög andra svenska kändismusiker blir de så klart inte så mycket plats över.

Men, de fans som hade turen att vinna biljetter och trots allt var på Nalen förra fredagen fick en upplevelse med sig hem som kommer att leva i åratal och transformeras till myter. Om tio år kommer minst 10 000 personer hävda att de var en av de 700 på plats.

Och sånt behövs. I en tid då allt finns på det där www och vår tids största artister inte bara tar sig till Sverige för att spela, utan även gör täta återbesök, är det väldigt lite som överraskar.

Att Foo Fighters då dessutom bränner av ett album som med ett singelundantag inte ens piraterna har hunnit kannibalisera på gör såna här intima lyxgig till konsertjuveler som fler världsartister borde lära sig av.

Nu väntar jag bara på en garagespelning på Debaser Slussen med Metallica, Springsteen akustiskt på Södra Teatern och att Lady Gaga ska klubba loss på Berns.

Mycket begärt?

Absolut.