”Jag vill inte betala för en exklusiv herrklubb jag inte är bjuden till”

1 av 2
Helena Trus.
NÖJE

De gör vad de vill med våra pengar.

Varför ska jag fortsätta finansiera SVT:s herrklubb?

Jag sitter på köksstolen och betalar den där räkningen till Radiotjänst flera gånger per år. Utan att blinka. Övertygad om vikten av public service som motvikt till kanaler där pajsare som ”Big brother”-Rodney da Silva inte kan kontrollera sin dokusåpapenis.

Svenska folket måste betala för att public service ska fortsätta verka, för bland annat demokrati.

Men till skillnad från andra företag kan jag inte välja att sluta betala om jag inte är nöjd med resultatet.

I mejl och kommentarer på nätet till våra artiklar undrar några ”varför har det blivit en trend att hata män?”

Vår artikelserie grundas inte i ett manshat. Jag hatar inte att se goa gubbar från Göteborg lördagskväll efter lördagskväll, det är bara förbannad tröttsamt.

Det som irriterar mig är SVT-chefer som inte tror att vi ska reagera på något lika uppenbart som om en indisk elefant dimper ner i tv-soffan. Det ska väl heller inte vara så förbaskat svårt att följa en väldigt konkret jämställdhetspolicy.

Som det ser ut nu, och har gjort det senaste decenniet, ska man vara man för att få jobba med SVT:s stoltserande flaggskepp som seglar in i miljoner tittares hjärtan. SVT-chefen Eva Hamilton har svårt att stävja grabbiga traditioner och jargonger som etsat sig fast i väggarna.

Men det räcker inte längre med standardsvaret ”vi jobbar på det, vi försöker”. Det räcker inte heller med att personalen ”på golvet” försöker förändra. Direktiven måste komma uppifrån. Därför är det ett problem när inte ens beslutsfattarna vill ta med sina flinka ministerfingrar i debatten.

Jämställdhetsministern Nyamko Sabuni hänvisade oss till kulturdepartementet.

Kulturministern Lena Adelsohn Liljeroths pressekreterare svarade med att Eva ”är rädd att hamna i konstitutionsutskottet”.

Vad är det att vara rädd för? Våga ta fajten.

SVT:s nöjes-tv på bästa sändningstid har förvandlats till en skojfrisk, exklusiv herrklubb som inte jag, eller någon annan med snippa, är bjuden till.

Den har jag ingen lust att fortsätta finansiera.