Du är vad du heter – och då ryker namnet Székely

Läs Sylvia Balac krönika

Foto: TV4
Komikern Louis CK blev trött på att mobbas för sitt efternamn.
NÖJE

”2 1/2 män” blev mycket sämre när Ashton Kutcher tog över efter Carlos Irwin Estévez.

Då ser jag hellre gamla avsnitt av ”Mash” med Alphonso D’Abruzzo som Hawkeye.

Du är inte bara vad du äter utan också vad du heter. Utöver ens utseende är namnet det första som triggar igång tolkningar om vem och hur man är. Zimmerman? Jude. Mohammed? Muslim. Conny? Svensk arbetarklass.

En svensk avhandling från 2009 visade att det säkraste sättet för en arbetslös invandrare att få jobb var att byta namn till något mer svenskklingande.

Gamla nyheter i Hollywood, som i åratal ägnat sig åt att tvätta ”etniska” namn. Rädslan för diskriminering och att hamna i ett fack har gjort att den anglosaxiska tradition som Mitt Romney är så stolt över ansetts vara den enda rätta. Kanske hade Jennifer Aniston inte varit ”den snygga tjejen i ’Vänner’” om hon behållit pappans efternamn Anastassakis. Kanske hade hon varit ”den snygga grekiska tjejen i ’Vänner’”. Eller så hade hon inte fått rollen alls.
 

Jonah Hill, Natalie Portman och Jon Stewart har dumpat sina judiska efternamn medan Sarah behållit sitt Silverman. Emilio Est é vez förblev sitt namn trogen medan brorsan Carlos och farsan Ramon blev Charlie och Martin Sheen.

Så länge det anglosaxiska är normen kan andra bakgrunder stå i vägen för folk som bara vill skådespela, dra skämt och sjunga lite. Som när brittiska tidningar ”avslöjade” att Freddie Mercury från början hette Farrokh Bulsara och drog stora växlar på det.
 

Komikern Louis CK har mexikansk-ungersk pappa och irländsk-amerikansk mamma och föddes som Louis Székely.

I en intervju med kanadensiska National Post berättar han att han tog namnet CK efter att ha mobbats av en lägerledare som kallade honom Shnizneckely. ”Jag var en liten mes och grät och då frågade han hur jag uttalade mitt namn och jag sa ’Seekay’. Då skrev han ’CK’ på min tröja och sen dess har jag behållit det.”

Men kanske behöll han det också för att att han vill bli sedd som ”den där komikern” i stället för ”den där invandrarkomikern med det konstiga efternamnet”.

Louis CK:s plågsamt roliga serie ”Louie” har svensk tv-premiär nästa vecka på TV 4 Komedi.