MacFarlanes smajl legitimerar fördomar

Läs Sandra Wejbros krönika

Seth MacFarlane.
NÖJE

Oscargalan har inte haft så stor publik sedan 2007.

Men det hjälper inte värden Seth MacFarlane. Han har dragit sitt sista bröstskämt på akademins scen.

Sandra Wejbro.

Jo, jag vet. Innan ni trycker på ”sänd”-knappen i mejlboxen: MacFarlane har själv sagt att det här är första och enda gången han leder Oscargalan.

Men liksom hela öppningsnumret var en brasklapp där han bemötte kritikers reaktioner redan i förväg, var kanske även detta ett sätt att förekomma konsekvenserna.

2007 ledde Ellen DeGeneres Oscargalan på ett föredömligt sätt. Det var det år då Martin Scorsese äntligen fick sitt pris för bästa regi (”The departed”).

Sedan dess har galornas gala haft några tuffare år med värdar som Jon Stewart, Hugh Jackman, Steve Martin & Alec Baldwin, James Franco & Anne Hathaway och slutligen Billy Crystal (efter att Eddie Murphy hoppat av).
 

I år har Oscar fått en skjuts av att flera nominerade filmer blivit stora publikfavoriter. Både ”Argo” och ”Du gör mig galen” (”Silver linings playbook”) har gjort succé, för att inte tala om ”Lincoln” eller ”Django unchained” som är Quentin Tarantinos största kassasuccé hittills.

Åtminstone hoppas jag inte att tittarsiffrorna beror på årets värd. Mitt förhållande till ”Family guy”-mannen Seth MacFarlanes humor är extremt splittrad – jag älskar hans nördhyllningar (till William Shatner som Kapten Kirk i ”Star Trek” eller 60-talsserien ”The flying nun”, Sally Fields genombrott) men avskyr hans grabbighet.

MacFarlanes charmiga leende och ironi sockrade exempelvis skämt om kvinnomisshandel och reducerade lysande skådespelerskor till ett par bröst.

– ”Django unchained” är en film om en kvinna som blir utsatt för extremt våld, eller som Chris Brown och Rihanna kallar det, en dejtfilm.

Han sjöng den famösa sången om kvinnor som visat sina bröst på film.

”Zero dark thirty” visar hur envisa och jobbiga kvinnor är.

En skäggig Ben Affleck kan tas för ”en Kardashian”.

Att skämten ramas in av ett ironiskt ”det här får man ju egentligen inte säga” gör det bara värre. Fördomar om kvinnor inpräntas och legitimeras för att en ”smart” man sprider dem.
 

MacFarlane hade nog helt rätt när han tystade publikens missnöjda grymtningar:

– Äh, ta det lugnt! Nästa år blir det Tina och Amy (Fey och Poehler, reds anm) som leder den här galan.

1 av 2

WEJBROMETERN

Stekhett

Utan Neil Patrick Harris rasar hela schlagerbygget. Åtminstone verkar det så efter att SVT ”lånat” ännu ett av hans galanummer.

Ljummet

Nya säsongen av ”Project runway” i USA delar upp deltagarna i lag. Lyckat grepp.

Iskallt

”The new normal”. Känns bara tillgjort.