Göranzon ger en lektion – för livet

Läs Sandra Wejbros tv-krönika

NÖJE

”Det gäller att inte fuska, att inte dra sig undan”.

Orden är Marie Göranzons.

Vilken makalös människa.

Sandra Wejbro.

”Fanny, Alexander och jag” (SVT2) är en dokumentär av Stig Björkman om repetitionen inför Dramatens teateruppsättning av Ingmar Bergmans klassiska film. Vi får följa med perukmakare, kostymörer, scenografer – men roligast av allt, några av Sveriges skickligaste skådespelare in i deras arbetsprocesser.

Hur ger man sig egentligen på en så ikonisk berättelse där filmens skådespelare är ristade på publikens näthinnor?
 

Jonas Karlsson beskriver sin rädsla för att falla in i en Jarl Kulle-parodi, men att han insåg att det inte alls var viktigt och då äntligen lyckades göra sin egen tolkning.

Marie Göranzon ger sig in i arbetet med lika delar pondus och lekfullhet. Hon kan sitt jobb, men är fortfarande hungrig och ger allt. Eller som hon själv säger:

– Det gäller att inte fuska, att inte dra sig undan.

Där har vi en filosofi – inte bara för skådespeleri – utan för livet.

Om nu regissören Stefan Larsson ibland känns som en parodi på en yvig regissör kompenseras det av hans öppenhet. Mot slutet medger han att arbetet varit svårare än han trott att det skulle bli. Hur han saknar filmens möjlighet till närbilder.

Man förstår exakt vad han menar.
 

Efter 50 avsnitt var det dags för final i ”Farmen” (TV4). Erik, 32, och Jannike, 20, tävlade om att bli ”årets farmare”.

Att två av de minst färgstarka i serien gjorde upp i finalen kan kanske ses som dödsstöten för dokusåpa-paktandet?

Man vill fortfarande ha med ”knäpp­gökarna” på vägen som gör det tv-makare kallar ”bra tv”, men på slutet segrar mellanmjölken.

Det är som att se en galen buskis övergå i uppbygglig skolpjäs.
 

I dag ser jag femmilen från Holmenkollen 14.15 (SVT 1) och i kväll ”Saturday night live” med Justin Timberlake 23.15 (Kanal 9).

FAKTA

Ha!

”Skavlan” (SVT1). Mats Wilander (och hans husbil), ”Borgen”-Sidse, Agnetha Fältskog, Kleerup, Loreen och underbart kufige författaren Dag Solstad. Fint!

Gah!

Varför är inte geniet  i tv oftare? De minuter han får i ”Go’kväll” är alltid guld.