Ju löjligare män desto starkare dry martini

NÖJE

NEW YORK

Dry martini.

De serverar dem i baljor här, i baljor, säger jag!

Kallast med is, förstås.

Jo, jag vet att det är lördag. Vet att du inte vill höra talas om drinkar i dag - igen.

Men det borde du tänkt på i går, serru.

Den klassiska drajjan - antagligen uppfunnen av bartendern Martini di Arma di Taggia på Knickerbocker Hotel i New York 1912 (även om staden Martinez i Kalifornien hävdar att Julio Richelieu gjorde dry martinis redan 1874) - har blivit inne och het här på Manhattan igen.

Det är den förstås alltid, men ibland mer än annars.

Drajjan är världens största klassiker och varenda spritamatör hedrar sig själv med att ha det bästa och rättaste receptet.

Ju löjligare spritamatör - ju mindre vermouth, kan man säga.

Redan Winston Churchill ansåg att bästa sättet att blanda en dry martini var att hälla upp ett glas gin och sedan blott kasta en blick på vermouthflaskan. Först då blev den torr nog.

Men då fattar man förstås inget om en dry martini. Det är ju vermouthen som är poängen. Annars blir det bara, eh, gin.

Kall ska den förstås vara. Isjävlakall. Glaset bör vara fruset och de två kylskåpskalla ingredienserna ska röras i is så att den blir aningen utspädd med vatten.

- Why torture yourself? sa Frank Sinatra, som föredrog sin sprit, som regel bourbon, med vatten i.

Så James Bond är trots allt inte helt fel ute med sin "skakade, inte rörda" drajja, även om risken är stor att hans variant blir både grumlig och övervattnig.

- James is drinking a weak Martini and is being snooty about it, säger dock president Jed Bartlet ( Martin Sheen) i tv-serien "Vita huset" innan han korrekt påpekar att den ska röras med en speciell sked för att isen inte ska gå sönder och göra drinken för vattnig.

Allra coolast, i dubbel bemärkelse, hoho, är det förstås att vara anti och dricka den med is. Man slipper de sista två, tre fesljumna sipparna.

Då är det bra att bo i USA, här är is heligt vatten och få halvbildade machomartinimän skulle få för sig att sucka och tala om den "korrekta" dry martinin.

Men de är farliga här, drajjorna.

Man kan drunkna i dem

De är stora som baljor och serveras ibland, på Oak Bar på The Plaza till exempel, med så stora oliver att det räcker med två cocktails för att bli både fredagstipsy och söndagsmätt. Men man står ut med det.

George "Dubya" Bush är rätt populär här och ganska så rolig:

- I call upon all nations to do everything they can to stop these terrorists killers.

- Thank you. Now watch this drive.

Sedan går The President of the United States från CNN:s tv-kamera till golfbollen.

Tyvärr fick vi inte se utslaget.

Ooup. Stopp här nu. Just som jag skriver det här kommer två blåklädda herrar stigande precis utanför mitt fönster. På elfte våningen.

Det känns " konstigt.

Nu vinkar vi åt varandra.

Hejhej.

Han ser ut att heta Sanchez.

Knäcks in the city

Fredrik Virtanen [email protected]

ARTIKELN HANDLAR OM