De är rika, hippa och får de snyggaste brudarna

NÖJE

NEW YORK

Världen är byggd på två ting.

Pengar och brudar.

Här finns en shitload av bägge.

Pinglorna på Serafina, het restaurang/bar/klubb på Lafayette, är faktiskt snyggare - och smalare, hur det nu är möjligt - än gussen på Grev Turegatan i Stockholm. Man kan äta på dem.

De är rara, sippar bjuddrinkar och samtalar ack-så-blaserat men tacksamt med äldre män vars kostymskjortor egentligen är för långa och för skurna för att inte ha nedstoppade.

Men de här männen har nåt mycket större än fullständigt klanderfri kvällsklädselsmak.

De har grönt.

De har fickorna fulla med grönt.

De har jobbat hårt för att skaffa grönt och nu har de blivit så rika och hippa att de går förbi kön på Serafina och får komma i kontakt med New Yorks tjusigaste chics.

Varför bli kär i en ful tjej när man kan bli kär i en snygg tjej?

Varför bli kär i en fattig man när man kan bli kär i en rik man?

De är inte direkt miljöpartister på Serafina.

Och kul är det, dj:n är grym och svennig (spelar Olivia Newton Johns "You"re the one that I want"), alla dansar, vissa av oss på bordet.

Klasorna av bedjande snyggingar och bjudande gubbs på Serafina ger en ovanligt tydlig bild, men det är ingen större skillnad från annorstädes; gåsleverstinna herrar på Östermalm i Stockholm har ofta märkligt vackra fruar.

Hade Tiger Woods fått Elin Nordengren om han inte var bäst i världen på golf? Nä va. Eller hade Fredrik Ljungberg ansetts snyggast i landet och åkt cab med värsta bruttan? Well. Eller ta vilken idrottsstjärna som helst med Ulf Lundell i skivhyllan och mexitegelvillaambitioner? Mja.

Eller någon skräpig rockstjärna. Keith Richards. Han blev cool när han blev rockstjärna. Han blev rockstjärna för att bli cool.

Livskvalitetsförbättring är västvärldens hjul och New York är själva navet. Det handlar om att sträva uppåt, om evolution i uppskruvad form.

Det kan bli extremt som när den ryska modellen Angela Ermakova placerade Boris Beckers sperma i ni-vet-vad. Och Liz Hurley, själv rik fotomodell, tvingade miljardären Steve Bing till faderskap. Och Anna Nicole Smith gifte sig med Howard Marshall II praktiskt taget på dödsbädden.

Naiva bondpojkar som hamnar i NFL Football-ligan här i USA varnas på rookie-möten anordnade av NFL för tjejer som vill snärja dem i jakt på miljoner och en ekonomisk klassresa.

Det är lätt att bli misogyn om man bortser från orsakerna.

Som redig folkhemsuppväxt gosse med tjusiga medelklassfeministiska ideal från det gamla landet kan det vara chockerande att påminnas om att vår ojämnlika värld är precis så ohjälpligt framgångsfixerad som de där centerkvinnorna som skrek "porrvodka, porrvodka!" bara vågar medge efter sina värsta mardrömmar.

Man får ta seden dit man kommer. Till världen.

Skall således ansöka om AmEx Platinum Card och råka vifta lite löjligt med det medan pavorna av Cristal rullar in på Serafina, medan dj:n spelar ABBA:s "Money Money Money" ("It"s a rich man"s world").

Knäcks in the city

Fredrik Virtanen [email protected]

ARTIKELN HANDLAR OM