Dokusåpor är bättre underhållning än krig

NÖJE

NEW YORK

¬-?a världskriget gick folk på bio för att få se en tio minuter lång snutt om de senaste händelserna på fronten. Inslagen var månadsgamla.

I dag sänds kriget i realtid. Överallt. Hela tiden.

Men ett ord kan säga mer än tusen bilder.

Det är rena infernot, krig har för första gången blivit tv-underhållning. USA:s armé tog beslutet att låta journalister följa med divsionerna i fält och det är rök, damm och explosioner i varenda tv-apparat i hela Förenta staterna.

En Guinness stout, några snacksfiskar och krig i pub-tv:n istället för basket- och footballmatcher.

Närbilder, skakiga kameror, mannar i hjälm, mannar i jeepar, mannar i tanks, korrespondenter i kakiskjortor (nu utan slips), Wolf Blitzer i Kuwait, Ted Koppel med tredje infanteriet, Pete Arnett i Bagdad och 10-tals andra tv-team med olika divisioner över hela Irak. Live and direct, mamma (va?).

Det är förstås fantastiskt.

Eller: det v o r e fantastiskt om allt detta material klipptes ihop till en halvtimme som sändes på kvällen, på samma vis som andra anständiga tv-program produceras.

Så är det inte på CNN, Fox News Channel eller MSNBC som sänder dygnet runt. Det går rakt ut, hela tiden. Bilder, bilder och bilder - som regel väldigt tajta för att uppnå förment dramatik (redigerarna begripa inte att de ska gå ifrån motivet) på det sätt Hollywoodfilmer lärt oss att krig ska se ut - adrenalinstint, skakigt, pressat, närgånget.

Men det mest otäcka med krig är tystnaden och normaliteten, innan det plötslig smäller och blod sprutar. Det berättar alla som varit med och det visas tydligt i filmer som Daniz Tanovics "No man"s land" och Elie Choraquis "Harrison"s Flowers".

Direktsändningarna från Irak saknar sammanhang.

Det blir bara tv.

Tack gode Allah för tidningar.

En bild kan säga mer än tusen ord - men ett ord kan också säga mer än tusen bilder.

Dokusåpor har högre underhållningsvärde än krig.

I mailboxen frågar många om krigsrapporteringen i USA är "patriotisk". "Visst är den, erkänn!"

Well. Det är inte närbilder på döda amerikanska soldater eller en intensiv jakt på Saddam Husseins positiva egenskaper eller reportage om George W Bushs tid som fyllo eller hans världelösa betyg.

Men säg så här: Vad skulle vi själva vilja se på TV4 om Sverige och svenska soldater var i krig, oavsett skälen till kriget.

Men Shepard Smith, alltså, nyhetsankare på Fox.

Inte riktigt som Göebbels.

Som Jonna, Marit, Leffe, Leffe och Leffe så vänligt påpekat: Det är Lil" Kim som gjort skivan "La Bella Mafia".

Tänk. Vem kunde ha anat.

Glädjen hos en felfinnare är ändå en sann, härlig glädje.

Wild night! Saxofon!

Knäxxx in da City

Fredrik Virtanen

ARTIKELN HANDLAR OM