Undergången är nära

NÖJE

WILMINGTON

Undergången är nära.

Fox News gör sig lustiga över New York Times.

Finns det nån passage i Bibeln om det?

Det nya landets medier, liksom de flesta av västvärldens medier, är vänstervridna. ”Liberal bias” kallas det här och betyder ungefär ”socialdemokratisk jävighet”. Den ”vänster” som finns i USA består av skäggiga gamla män och rika ynglingar som inte tas inte på allvar.

Men liberalerna är illa nog, tycker Fox News slabbige mediamogul Rupert Murdoch, som startade den republikanska kabelnyhetskanalen Fox News i

opposition mot Washington Post, CNN och annan demokratisk media.

Men framför allt ville Murdoch förstås tjäna pengar.

Murdoch vet att ska man tjäna pengar, ja då går det inte att hålla på med vänstervriden puritanism. Det är inte vad folk vill ha. Ingen tungt bildande skit. Inga kritikerhyllade jädra böcker. Och, gode gud, inga hiv-barnAfrika!

Profiler, filmstjärnor och lite naket ska’re va’. Samt alibiska prettoinslag om arab som kanske, kanske inte, orättvist drabbats av USA:s nya terroristlagar.

Det är lätt att göra populär media, men det är svårt att göra populär media utan att göra det lätt för sig. Fox News gör det lätt för sig och säger ”våra killar” om soldaterna i Irak.

När Fox anklagas för att vara obalanserade kontrar de stenhårt med att säga att det är resten av mediavärlden som alltid varit vänstervridet obalanserad.

– Förr var det omöjligt för en ja-till-livet-grupp att få plats i media om de inte sprängde en abortklinik, säger Bill O’Reilly. Nu finns Fox.

Rätt har han. Politisk korrekthet och grundläggande humanism säger att abortmotståndare och kristna antihomosexuella ska tystas ner. Men nu finns Fox och demokratin förefaller fulländad.

Men debatten om vänster, höger eller mittelidittan är bara en dimridå för det riktiga problemet: Att tv-kanalerna måste tjäna pengar. Det går inte att tjäna pengar på viktig journalistik för då byter folk kanal.

Tv är bara underhållning.

Den som vill veta nåt köper tidningen.

Men den senaste veckans mediahändelser har plötsligt svingat världen in i Uppenbarelseboken. Murdoch-typer tillåts sedan i måndags att äga ännu mer media och i onsdags avgick New York Times två högsta redaktörer efter att reportern Jayson Blair avslöjats som fuskare.

Fina, tjocka, stora, rika, fantastiska New York Times tar sig själv på så stort allvar att man kallar skandalen ”den största i tidningens historia” och behandlar den som en världsnyhet.

Ledningen flagellerar och tv-kanalerna ges chansen att gotta sig i denna ”chockerande historia” om hur en sociopat (annat ord för charmerande person) lyckades stjälpa hedern hos världens finaste tidning.

”Ska jag ta Times eller ska jag ta en roman i dag”, lyder ett halvlyckat Fox-skämt.

Vi har alltså hamnat i ett läge där Fox News raljerar om sanningshalten i New York Times.

Apokalypsen måste då vara nära.

Kanske är den redan här.

Bara i USA, barn, bara i USA.

Knäxx in the City