Fin pjäs om manlig vänskap - av tjejer

NÖJE

NEW YORK

Åh, Matt och Ben.

Världens härligaste och kändaste bästisar.

Nu finns de som pjäs - av två tjejer.

Var då? I New York förstås, för i New York fattar man allt.

Alltså, alla fattar inte allting, men alla - tillsammans - fattar allting. Om jag gör mig själv klar.

Brenda Withers (Matt) och Mindy Kaling (Ben) har fattat hur speciellt och härligt det är med Ben Affleck och Matt Damon.

De 20-nånting-åriga kvinnorna spelar rollerna och har skrivit manus till "Matt & Ben", en off off-Broadway-pjäs som blivit den hetaste i New York - hyllad av alla, till och med New Yorker och New York Times, och Nicole Kidman (whoa) var där dagen innan vi.

Interiör, studentlägenhet, Boston, 1995:

Matt & Ben håller tröstlöst på att överföra JD Salingers "Räddaren i nöden" till filmmanus när - plötsligt! - ett manuskript faller ned från taket. Det är "Good Will Hunting", filmen som de riktiga Matt och Ben fick en Oscar för. Stellan Skarsgård spelade en roll. Robin Williams också. Det är en bedårande film, en sån man vill leva i.

Pjäsens Matt porträtteras som briljant, impopulär och ärelysten. Ben som dumsnäll birakille som tycker att påfallande många saker är gay och säger "chillaxing" - eftersom han känner att något saknas i både "chilling" och "relaxing".

Chillaxin"!

Pjäsen är påhittad, förstås, fast inramad kring vänskapen mellan två reko grabbar, okända skådisar, som blir superstjärnor tillsammans.

Mitt bland all ironi, skvallerreferenser och metapopkultur blir det underligt nog en fin pjäs om manlig vänskap, av två tjejer.

Jennifer Lopez kille är överexponerad just nu och har seglarkläder, men Matt känns hur clean som helst, eller hur? Därmed är Ben också clean. Det är det som är grejen med bästisar.

Med en bästis är det bara att chillaxa.

Svensk variant av "Matt & Ben"? " Schyffert & Gustafsson"? Med repliker som: " Robert, måste du snubbla hela tiden?" Fast de är inte bästisar förstås. " Mark & Jonas"? Fast de är ju ett par och jobbar inte ihop - och dessutom vill nog Gardell själv spela huvudrollen (antagligen båda huvudrollerna). " Filip & Fredrik"? Bakom kulisserna till "Ursäkta röran"; alla sjunger Ulf Lundell, snackar media och vill ligga med Robinson-Emma? Well, kanske inte.

Men " Måns & Hannes"! Ja, Herngren & Holm är Sveriges Affleck och Damon, fast kåtare.

I morgon: Bruce Springsteen sista hemmaspelning, inför 65 000 Jersey-bor på Giant Stadium. Jag är där. Med Bjurton o Soffan. Kan bli e x c e p t i o n e l l t! Kanske får man höra det där förbannade Detroit-medleyt till sist.

Tycker man ändå inte synd om Christina Aguilera? Hon fick också kyssas med Madonna. Men alla bryr sig bara om Britney.

Fast, Aguilera är förstås äcklig.

Och Eminem skrattar! För första gången? Åt Chris Rocks skämt om att Ashton Kutcher bokstavligt talat är en mutherf***er och åt att R Kelly måste sitta långt ifrån Olsen Twins.

Bara i New York, barn, bara i New York.

Knäcks in the city

Fredrik Virtanen

ARTIKELN HANDLAR OM