Att strippa verkar vara svaret på allt i världen

NÖJE

NEW YORK

Gatuporren rensades bort från Times Square på 90-talet.

Nu hänger porrstjärnan Jenna Jameson här, rätt naken, på en 50 meter hög tavla och gör reklam för sin sexsajt.

Porr går utmärkt - om det är storföretagsporr.

Allt började, kan man säga, med Dennis Franz 1995. Tjocksmocken visade sin bleka stjärt i ett avsnitt av "På spaning i New York" och det släppte lös den glada porrdjävulen bland tv-kanalerna i USA.

"Sopranos" och "Sex and the City", på HBO kabel-tv, tänjde sedan gränserna med strippor, stringtrosor och Kim Cattralls bröst (och rosa" hår; ni får snart se, ee-weyw) - och sen kom dokusåporna som är nästan lika vulgära som dokusåporna i det gamla landet.

Nästa vecka börjar tv-serien "Skin" på Fox - producerad av "CSI"-skaparen och Hollywoodmogulen Jerry Bruckheimer - som handlar om sexindustrin, tidigare ett tabubelagt ämne på tv och i film, och före detta porrstjärnan Ginger Lynn har en roll som, just det, före detta porrstjärna.

- Ända sedan "Boogie nights" har sexindustrin blivit mer och mer legitim i Hollywood, säger James Cox, regissör till kommande filmen "Wonderland", där Val Kilmer spelar porrikonen John Holmes, han med den stora.

Detta i ett land där det blev skandal för bara 20 år sedan när pressen fick reda på att Sylvester Stallone gjort porrfilm innan han blev Rocky.

Men - samtidigt jobbar justitieminister John Aschcroft hårdare än Ronald Reagans regering med att upprätthålla USA:s moralistiska obscenitetslagar. Strippklubbar regleras, kvarter rensas från sexbiografer och porrfilmsindustrin granskas stenhårt

Äkta paret Lizzie Borden och Rob Black i Kalifornien, till exempel, riskerar 50 års fängelse för att ha gjort fetishfilmer för folk med intressen som de flesta av oss inte visste fanns. Inga olagliga filmer, tycker man - eftersom de medverkande var skådespelare - men alltså obscena, uppenbarligen eftersom de inte sändes på HBO, ägt av miljardkonglomeratet Time Warner AOL.

Makten jagar således bakgatesporr för arma hemmarunkare, medan den kommersiella mainstreamporren fullständigt svämmar över i media för vilken 13-årig Britney Spears-fan som helst att reflektera över.

Det är då ironiskt, men inte en av världens stora frågor.

En av världens stora frågor - skojar - är däremot de stackars fotomodellernas framtid. Hur ska det gå? Anorexia räcker inte längre, nu måste de allt som oftast promenera nakna på catwalken också.

Dessutom har de prestigefyllda tidningsomslagen tagits över av filmstjärnor som Gwyneth eller Nicole, och ibland även av nakna popbimbos.

Det är verkligt trist för modellerna - en yrkeskategori som brottas med stor arbetslöshet.

Men, den legendariska supermodellen och hedonisten Janice Dickinson har lösningen:

- För att supermodellerna ska få tillbaka magasinomslagen från kändisarna borde de ta av sig kläderna.

Mm. Ta av sig kläderna. Det är svaret på allt.

Så länge det sker offentligt.

Bara i USA, barn, bara i USA?

Knäcks in the city

Fredrik Virtanen