Efter träck- incidenten är det taxi som gäller

NÖJE

NEW YORK

Maria Checchi fick en luftkonditioneringsapparat i huvudet.

Hon dog.

Med höga hus kommer stort ansvar, som Spindelmannens farbror Ben brukade säga.

Går på en av de här gatorna där galna människor med konstig blick vaggar fram för sakta. Visslar "Doo wah diddy" (i Bruce Willis version, Bruce Willis!) med ögonen mot det blå, är på väg från det ryska badhuset med en nimm portion borsjtj i magen.

Då - plötsligt! - passerar en bit träck den känsliga köttbiten där alla små tankar sällan blir stora och landar sedan strax intill mina fötter.

En bit träck.

Förbi skallen.

Vid mina fötter.

Kliar huvudet fåraktigt och höjer blicken, som alla andra skulle göra i samma situation, spanar strax bredvid det blå, ser inget speciellt men noterar att det finns väldigt många höga hus, för att inte säga skyskrapor, här i Manhattan.

Inte Isaac Newton-nivå på den upptäckten, gosse, men träck, liksom Newtons äpplen, faller nedåt. Ner, ner, ner, neeeeeeeer. Och därmed, tänker jag, är Manhattan en briljant plats för den som vill bli mosad av nedslängd skit från miljontals halvgalningar i skyskrapor.

Ser således en chans att få åka taxi, hela tiden. En ny, skinande och passande neuros under uppsegling, nästan i klass med att ha dammfobi när någon vill ha flytthjälp.

Emellertid. Lite så kallad research visar, bland annat, följande: 1979 dog Grace Gold av fallande murbruk. Därmed stiftades hårda lagar om fasader. 1994 dödades Maria Checchi av en AC när hon gick ut från en pizzeria. 2002 hade Roland Harris oturen att sitta under en vältande tegelvägg. Och förrförra veckan tappade en äldre herre ett bowlingklot från 17:e våningen. Vilken jävla idiot. Men ingen skadades. Därpå föll en akrobat från sin lina på Madison Square Garden, men det är strängt taget en annan historia (ingen skadades, mer än akrobaten).

Bara högst ett par nedfallsdödsfall inträffar i NYC varje år. Det är lätt farligare att köra bil än att gå på 5th Avenue.

Men ändå, i fortsättningen känns det säkrast att åka taxi, singing doo wah diddy diddy dum diddy doo.

Visset ni att Julia Roberts legat med Liam Neeson, Dylan McDermott, Richard Gere, Kiefer Suterherland, Jason Patric, Daniel Day-Lewis, Lyle Lovett, Ethan Hawke, Benjamin Bratt, Matthew Perry och, kanske, George Clooney innan hon träffade Danny Moder? Inte jag heller. Respekt.

Bob Dylans "Love sick" i reklamen för Victoria"s Secrets underkläder? Och Bob själv mitt i alltihop. Det är klart att jag är för. Det är positively Bob Dylan och den som inte begriper det begriper inte. Men roligast måste det vara för Ulf Lundell, som därmed gjort något före Bob. Om nu någon minns Slitz-bilderna på Sveriges största rockskald med bimbos på ett hotellrum. Nu väntar vi på att Springsteen spelar in "Levande och varm".

Föredrar ris. Snälla, kan någon som varit i Ungern berätta om det verkligen ska vara pasta till gulasch?

Eller är det bara i New York, barn, bara i New York?

Knäcks in the city

Fredrik Virtanen