Slampan är död - nu vill alla se damiga ut

NÖJE

NEW YORK

Marc Jacobs håller modetronen.

Tycker Winona Ryder, J-Lo, Steven Tyler - och lilla jag.

Men slampan är död.

Det senaste allra modernaste modet kommer som bekant från gatan och från små hippa indiedesigners som i sin tur påverkar de lite större som i sin tur påverkar de ännu större och till sist finns stuket på H&M och Gap.

Den officiella delen av New Yorks modevecka riktar in sig på de välkända designernamnen, de som inte riktigt erkänns av fattiga überhipsters men som älskas av stjärnor som har råd att köpa haute couture.

Men Marc Jacobs äls-kas av alla.

Fortfarande.

Om han inte redan var tokhipp så blev han det när Winona Ryder snattade Jacobs-designade käder på Saks Fifth Avenue i Beverly Hills julen 2001.

Winona har nu avtjänat sitt straff (tog hand om hiv-sjuka barn etc.) och var liksom resten av Hollywoods fashionistas här under New Yorks modevecka.

Marc Jacobs, visade det sig, har fortfarande förmågan att designa exakt vad de ombytliga modelejonen vill ha. Han är bara bortom.

Den här gången visade Jacobs rätt tillknäpptna kjolar och koftor i 50-talspastell. Förstaradenfolk som Kate Bosworth, Jennifer Lopez, Kate Hudson, Liv Tyler, Mary-Kate och Ashley Olsen, Lil" Kim - samt den läskige Donald Trump - slickade sig om läpparna.

Jacobs var inte ensam. Vera Wang, Kenneth Cole, Carolina Herrera och Oscar de la Renta och andra designers går också på en mer påklädd linje inför vårmodet 2005.

- Slampan är ute. Hon är död, sammanfattade modekritikern Godfrey Deeny inför den församlade världspressen.

Det betyder att det, igen, är vulgärt att klä sig i väldigt små kläder och att visa mycket tutte osv. Som det var 1998. Nu ska det vara damigt.

Frågan är om någon har berättat det för B ritney Spears, Paris Hilton, Janet Jackson - och internet.

Aprikos, orange, gult och andra technocolorfärger "gäller" även nästa år. Modeexpertisen är lite purkna för det och anser att modet står still.

Vad vet jag. Jag gillar Marc Jacobs för att hans kläder passar.

Det gör inte små bögiga italienare.

Tvillingarna Olsen spanade in mig! De såg inte imponerade ut. Men ändå.

Apropå mode: Lenny Kravitz. Så cool men ändå kanske världens löjligaste man. I nya reklamen för Gap står han i plattångat hår och utsvängda jeans. Dude.

Har nu döpt min iTunes till Ida. Man måste bara älska en tjej som på random spelar, i tur och ordning: 1) "Strangers" med Ed Harcourt, 2) "Where you lead" med Carole King, 3) "Last post on the Bugle" med The Libertines, 4) "My lovelight ain"t gonna shine no more" med Patti Austin och 5) "For a dancer" med Jackson Browne. Åh Ida.

Och på gatstenarna utanför CBGB:s lägger Per Bjurman en blomma för Johnny Ramone.

Bara i New York, barn, bara i New York.

Knäcks in the city

Fredrik Virtanen