Det är sällan man får se en stjärna tändas

NÖJE

Jag säger som om Tjuren Ferdinand på julafton:

Bravo! Excellente! Magnifico! Splendido! Honom ska vi ha!

Sensationella, söta, sexiga, superba Darin kan nå toppen - den absoluta världstoppen.

Den största artisten vi har just nu.

Det tog ända till 2005 innan 70-talsproggen dog i Sverige.

Att vara artist har varit fult här.

Alldeles nyss skulle en sångare helst sitta och sura med en keps och gitarr. Som Lars Winnerbäck. Eller Bo Sundström. Det ansågs trovärdigt och fint.

En färgsprakande, skicklig, sexig sång- och dansman fick alltför ofta se sig avfärdad som en lättviktare.

Men det har kommit en ny generation - garagerockarna The Hives tillhör den - som fullständigt skiter i gamla sura proggideal. De är uppvuxna på MTV och amerikanska, glittrande entertainers.

I USA räcker det inte med att bara spela en låt. Det gäller att framföra den. Det gäller att bjuda på show. Annars finns det någon annan som gör det, hej då, tack, nästa.

Darin förstår allt detta. Darin förstår allt. Och han är född till att stå på scen, han äger den.

17-åringen välte "Alla tiders melodifestival" på SVT i går med en mördarversion av Lena Philipssons superdänga "Det gör ont" - och detta inför hela Sveriges artistelit.

Killen har nerver av järn.

Han sjöng lite falskt. Men han gjorde det nonchalant. Han dansade som Michael Jackson. Men var ändå Darin. Med en karisma som nästan slog ut centrala Stockholms elnät.

Darin är den största artist vi har i Sverige just nu. "Fame factory" har inget att lära Darin. Inte ens Martin Stenmarck, en annan ypperlig showman, som skrek "jävlar!" av glädje där i bänken bredvid mig på Cirkus när programmet spelades in.

En stjärna har tänts. Det är sällan att man får se det.

Men trots Darins enorma kvaliteter som showman kommer det att dröja innan han håller för en hel liveshow. Låtmaterialet finns inte ännu. Inte ens Madonna skulle ro hem ett gig med bara tajta "Money for nothing" och "Det gör ont".

Men en vacker dag har Darin tio stenstarka låtar.

Då har Sverige en artist i världsklass, antagligen den bästa vi någonsin haft. Det kommer att kännas - men inte göra det minsta ont.

Fredrik Virtanen