Kiev - staden som får Las Vegas att rodna

NÖJE

KIEV

Gangsters, dekadens, droger, hiv, prostitution, vodka och trafficking.

Schlager-EM har hittat hem.

Martin Stenmarcks prydliga spelstad Las Vegas skulle rodna.

Foto: MATS FOGEMAN
Får vi se en repris på Jan Teigen?

Kiev är en sliten men vacker stad.

Vinterns orangea revolution bubblar ännu i vårluften, det är stadsfest på paradgatan Khreshchatyk. Bisarr öststatsrock rinner in i ukrainsk folkmusik och halva stans nästan tre miljoner invånare (påtagligt många i gröna byxor) går hand i hand med plastmuggsöl i händerna.

Dessutom är Eurovisi0n Song Contest i stan.

Kiev är väldigt stolt över EM-finalen i musik, det är ESC-affischer på allt utom Självständighetstorget.

Kiev är redan ett av Europas nyhippaste turistresmål och Melodifestivalsfinalen är ännu en chans att visa upp denna skimrande, öppna nya värld för världen.

Men bakom kulissen lurar dekadensen.

Här lever folk som om det fortfarande var 1990 och murarna just var raserade, som Beirut och Restjugoslavien efter krigen. Det sups, röks, knarkas och nuppas som om frihet just var uppfunnet. Allting till tonerna av översexuella Erasure-hits från 80-talet, eurotrance och svenska Bodies Without Organs sekelskiftesdepraverade gladdisko.

De mörka baksidorna är givna: Kiev sägs vara Europas huvudstad för människohandel. 250 000 personer antas ha hiv. Prostitution är lika naturligt som en dansbandskväll i Karlstad. Narkotika är bara snäppet ovanligare än vodka.

Och allt styrs av läskiga män i mustasch som inte drar sig för mord.

Det är två bilder av Kiev och båda är lika sanna eller osanna.

Kiev är en enorm stad, här ryms allt.

Det känns som att Melodifestivalen hittat hem. Efter den enorma saggigheten under 90-talet har den blivit en del av den riktiga världen, den som inte är lättdefinierad eller stereotyp. Som är både folkhemspräktig och nattklubbsdekadent, såväl vänlig som vanvettig.

"Dekadenta" Las Vegas, Nevada, skulle rodna vid ett studiebesök i Kiev.

Därmed inte sagt att Martin Stenmarcks helylliga "Las Vegas" är utan chans. Tvärtom. ESC-nördarna tippar den redan som en gjuten topp-10:a.

Jag tror att den rent av kan vara med i vinnarstriden om sexy Stenis får till ett perfekt framträdande. "Las Vegas" sticker ut som som en glad gasell på ett rovdjurs-zoo.

Favoriter just nu bland fansen i semifinalen på torsdag: Vitryssland, Schweiz, Israel, Island, Ungern och - Norge. Hahaha. Norge. Ska bli spännande att se hur det går för Norges kalkonhårdrockare från 80-talet.

Norrbaggarna bär pannband och läderkläder och använder hela Trondheims årsförbrukning av hårspray. Jag tippar på en Jan Teigen-repris.

Att kalla dem pudlar vore taskigt mot pudlar.

Det kommer att bli en kul vecka! Följ med.

LIGAN

Fredrik Virtanen