Svenskarna för fina för Europaschlager

NÖJE

KIEV

Nej, det är inte grannsämja eller kompisröstning.

Det är hårt, stenhårt slit som avgör.

Och Stenmarck ser det här som semester.

Disko-Jovan.

Martin Stenmarck tar inte ESC på speciellt mycket allvar.

Det är inte hellyckat.

Men gör Sverige det? Egentligen? Nej.

Trots den nyvunna hipphetsfaktorn och kvalitetshöjningen så omfamnar vårt kära fosterland inte ESC med stor seriositet. Vilket förstås är sunt. It's only schlager (but we like it).

I det nya Europa däremot finns inget större.

Det sägs att Vitryssland satsat fyra miljoner dollar på sin låt, och gamla Grekland runt tre miljoner dollar.

Vad satsar Sverige? Vad satsar Stenmarcks skivbolag? Kaffekassan? Ungefär.

Oinsatta skyller Östeuropas framgångar på vänskapsbanden länderna emellan. I själva verket handlar om det där som alltid ger framgång: hårt, stenhårt arbete.

Öst- och sydösteuropeiska artister reser runt som glada galningar i grannländer och lanserar sina b-låtar. Därför vinner de. Telefonröstarna känner igen sångerna, tycker om dem, rent av älskar dem.

Om slappa Sverige ska vinna krävs alltså en enormt fantastiskt dunderlåt så länge Sverige stannar hemma med lilla bebben i stället för att göra PR i Lettland, Grekland och Turkiet.

Samtidigt är det svårt att begära att Stenmarck ska dra hela lasset själv. Han bär ju vår kära nations åsikt om EM-schlagern på sina axlar. Och vi är oss sjäva goda nog; den osnygga svenska snobbismen och isolationismen.

För vänd på det: Om en, säg, estländsk artist vill komma på pr-besök i Sverige - vem bryr sig då? Vilka tv-bolag skulle intervjua? Vilka tidningar?

Svar: inga. Vi anser oss lite för fina i kanten för Europaschlager. Vi bryr oss bara om vår egen artist.

Och vår egen artist orkar inte ens repetera i sina scenkläder och säger till ESC-fansen att han "egentligen inte gillar" ESC. Ridå.

Ha en trevlig semester, Martin.

Ännu ett bevis på hur mycket ESC betyder här nere: Ukraina SPRÄNGDE bort molnen så att det skulle vara fint väder vid invigningsfesten i Parlamentets vackra park i förrgår. Mäktigt.

Och i går kväll kom president Viktor Justjenko till Ukrainas fest på Euroclub. Ännu mäktigare.

Trist men Sverige är för första gången på ungefär 1300 schlagerår inte topptippade. Men jag tror att fansen underskattar styrkan, känslan och gåshuden som tv-folket kan få av strofen "dancing girls, cabarets, you can spend your money in a million ways".

"Martin bor på bordellhotell", skriver en tidning. Roligt att Stenmarck och SVT i själva verket bor - tata! - på ett helt annat hotell.

Samtidigt: att hitta ett hotell i Kiev som inte har en strippklubb i närheten är lika svårt som att undvika ett Kasino i Las Vegas.

Plusligan

Fredrik Virtanen