Blekfeta och pretto - men ändå så rätt

NÖJE

Pissrusk, njurpaj, ljummet lageröl, kartongshus och Oasis.

Men allt är inte skit i gamla

England.

Det bästa just nu är faktiskt

engelskt.

Kläder!

Ja, ni läste rätt.

Det blekfeta prettolandet där det är omöjligt att hitta en taxi är helrätt.

Stella McCartney gör H&M-kläder, Liverpool vann mot Milan, Wayne Rooney äger nätet i United, te är urhippt (skojar inte, te är det nya finkaffet) och helrätta hipsters ska se ut som Burberryklädda fotbollshuliganer och David Bowie 1984. Med mera.

Jag bodde i New York och hade ingen kontakt med England på flera år.

USA klarar sig utan pompösa lagersupare och överskattade komediserier som "The Office" - så kallat subtil humor om en ångestframkallande chef och hans deprimerande kontor - och ännu en version av "Alfie" med Jude Law.

Sverige står närmare England. Tur är det. De två bästa tv-serierna just nu är brittiska:

"Little Britain", söndagar 20.00 på SVT. En sjuk liten sak om ett kondenserat England: fläskiga bantargrupper, hålans enda bybög i gummidräkt och en lökig hypnotisör. Ohyggligt roligt, på tänkbarast enkla sätt.

"Kör hårt", måndagar 22.00 på SVT. Kallas "dramaserie" men är en lysande komedi - eller tragedi? - om ett gäng Generation X som fortfarande, närmare 40 år, helst hänger på puben och ligger runt.

Och, bäst på bio: hippa actiondramat "Layer Cake", om en knarklangare som försöker sluta deala men det blir förstås problemas. Spelas av råsnygga Daniel Craig, en ny Steve McQueen. En mycket liten och sexig biroll har förstås världens hetaste brittiska kex: Sienna Miller.

"Layer Cake" är en enkel brittisk version av Scorseses "Maffiabröder" och har ingenting av det där töntiga ängsligt överironiska som alltid fanns i Guy "Madonnas makes" Richies filmer, som "Lock stock and bla bla bla".

England har skärpt sig. Jag vill dit igen.

Det var länge sedan jag kastade 25 Pence i Themsen den där galna natten.

Fredrik Virtanen

ARTIKELN HANDLAR OM