Modigt av Ahlstedt att visa sig naken

Fredrik Virtanen slår fast vem som är inne och ute i nöjesvärlden - VARJE LÖRDAG

Foto: ULF HÖJER
HELT OSKYDDAD I "Stjärnorna på slottet" var Börje Ahlstedt - kanske för första gången i det offentliga livet - helt oskyddad. Han ställde sig mer naken än kanske någonsin på en scen.
NÖJE

Jag har sett Robinson-Robban hälla öl i stjärten, Paolo Roberto tarmskölja sig och "Biggest loser" med Martin Björk.

Men inget var lika vämjeligt som att se Peppe Eng dansa.

Börje Ahlstedt däremot - wow.

Hur tv-luttrad jag än tror mig vara så dyker det ibland upp ögonblick då skämskudden åker fram i kallsvettig panik.

TV4:s likstela sporttjockis Peppe Eng i slemmoskägg och tajta trikåer var just ett sånt obehagligt ögonblick i "Let"s dance".

Jag är mycket för att bjuda på sig själv. Kändisar bör bjuda på sig själva för att kliva ner från den här löjliga piedestalen som media sätter dem på.

Men det gjorde inte Peppe som blivit så poppis bland folk. Han bjöd inte på nåt av värde mer än kontrollerad, ful buskis.

Och en sportreporters fall kan inte bli speciellt högt.

Det kan däremot Börje Ahlstedts och därför älskar jag honom. Men att döma av insändare och reaktioner under veckan har bilden av honom som en stor, och sympatisk, skådespelarstjärna krackat.

Framstod gjorde en ängslig, bortskämd och rädd primadonna med märkligt svårt att släppa sin mycket gamla arbetarbakgrund trots alla år av uppburenhet.

Ahlstedt var - kanske för första gången i det offentliga livet - helt oskyddad. Hans stora självupptagna ego - som han bjuder en både djupare och mer poetiskt förklarande bild av i Peter Birros pjäs "Neil Armstrong var aldrig på månen" på Dramaten - var plötsligt naken. Inga svassande medier som filtrerade bort hans trista sidor, ingen skyddande Ingmar Bergman och inga ängsliga Dramaten-kollegor som pratar strunt bakom hans rygg men slickar hans ansikte kunde nu hjälpa honom.

Det var mycket modigt av Börje.

Syntes inte det?

Han ställde sig mer naken än kanske någonsin på en scen.

Sannolikt hade han inte gjort om det om han insett att dokusåpan "Stjärnorna på slottet" är rollen som svenska folket kommer att minnas honom för.

Men jag tycker att det var vackert. Ahlstedts litenhet är allas vår litenhet. Den är stor.

Veckans...

Fredrik Virtanen