TV 4 saknar själ

NÖJE

På TV 4:s hemsida står rubriker som "nyheter", "sport", "väder" och "kändis" men en rubrik fattas.

"Kultur".

Det finns ingen kultur på TV 4.

Det är självklart att rubriken "kultur" fattas hos tv4.se. Det hade varit tomt under den.

Detta är givetvis obehagligt - och ett brott mot sändningstillståndet eftersom kanalen "ska spegla, granska och bevaka det svenska kulturlivet", enligt avtalet med staten om markbundna sändningar som gäller till 1 februari 2008.

För var sker det?

Var det månne Lasse Bengtssons intervju med Roxettesångerskan Marie Fredriksson som nybliven "konstnär"? Var det Kishti Tomitas svengelska analyser av Idol-Agnes?

Nä.

TV4 saknar kultur. Nästan all kultur. Popkultur, finkultur - till och med fulkultur eftersom TV 4 måste ha en finare image än Kanal 5 och TV 3, som inte har statliga marksändningar.

TV 4 slirar mot avtalet i andra fall också: har den fem timmar barnprogram i veckan där svenska är originalspråk? (Hårfint.) Har kanalen nån annan än Göran Rosenberg som ibland "stimulerar till debatt kring viktigare samhällsfrågor"? (Kanske Lennart Ekdal, sen " "Paradise hotel"?). Har TV 4 ett "mångsidigt programutbud"? (Nä, äldre diskrimineras utanför Bingolotto.) Och lokal-tv? (Inte mycket.) Och så vidare.

TV 4 är en trygg, trevlig rödmysig mainstreammaräng för 45-åriga gymnastiklärare med tonårsbarn som älskar Darin.

Det är en hyfsad målgrupp och TV 4 kanske är nöjd med den. Fiffigare personer föredrar breda SVT, snabba Kanal 5, vilda TV 3 och poppiga ZTV före en så fläskig svennepäronkanal.

Det lustiga är att chefen Jan Scherman kan lösa problemet och göra kanalen mycket bättre på ett sätt han nog aldrig slagits av: genom att faktiskt följa avtalet med staten istället för att se det som en belastning för att kränga reklamplats.

Börja med att plocka in rubriken "kultur" och fyll den med innehåll.

En kanal utan kultur är en kanal utan själ.

Innelistan

Veckans...

Fredrik Virtanen