Sluta driva med kungafamiljen

NÖJE

- Det är dåligt. Det är lågt, sa kungen om "Hey Baberibas" parodi "Slottet".

Kungen har rätt.

Tv-humor blir alltmer taskig och billig.

Foto: TV 4
Inte roligt Hey Baberiba-gängets parodi på kungafamiljen är inte kul - bara elak.

Att "snäll-trenden i tv" fått fotfäste är en myt. Underhållningsprogram i kommersiell tv bygger på snabba taskigheter till en billig peng med, i bästa fall, roliga ståuppkomiker.

"Extra extra" i TV3, "100 %", "Parlamentet" (alla med Magnus Betnér), "Nyhetsmorgon-panelen" och "Time out", i den ordningen, - samtliga i TV4 - bygger på denna princip.

Manusbaserad humor är att föredra, liksom finess och satir framför snabba förgrovningar, kvicka munnar och nordic trash-tankebanor.

Men med pressade budgetar blir det råhet i stället för humor, eller "humor som låter som humor men som inte är humor", som Johan Ulveson (själv genial med manus men inte lika kvick på friform) sa klokt i en Björn Linell-intervju i höstas apropå humorläget i landet.

Det är inte hela världen. Snabbhumorn är oftast inom gränsen. Kändisar måste kunna ta lite driv, även hjärtlöst vid enstaka tillfällen, men ska inte behöva stå ut med att bli återkommande hackkycklingar.

"Hey Baberiba" - också i TV4, vår nya dra-i-flätan-kanal? - har valt ut kungahuset och älskas för det. Men att debilisera kungafamiljen är lika enkelt som att skjuta fisk i en balja.

En säsong var acceptabel, men "That joke isn"t funny anymore", som The Smiths sjöng om "Hey Baberibas" kungaparodi "Familjen" redan 1985.

- Det är dåligt. Det är lågt, kommenterar kungen till Lasse Bengtsson på TV4.

Sant. Samt lättköpt, infam icke-satir med drag av mobbning eftersom kungen, Silvia och deras barn inte kan försvara sig skarpt.

"Hey Baberiba" gör karikatyrer av karikatyrer som media byggt upp genom att ha bruntungade hovreportrar istället för journalistiska insatsstyrkor som granskar hovet seriöst - vilket hade kunnat ge upphov till humor och satir värd upprepning.

Nu blir det billig antimonarki-populism.

Meltzer, Magnusson och Hellenius bör lägga ner deras svaga fläck "Familjen", kanske som en trevlig gest inför kungens 60-årsdag?

Grattis förresten, Carl Gustaf, människa, som så många andra.

Innelistan och Utelistan

Veckans…

Fredrik Virtanen