Vi kan lära oss av Axl och stekarna

NÖJE

Jag gick på Grev Turegatan i går - kontinentalt på Östermalm - och saknade, underligt nog, stekarna.

Jag har börjat tycka om stekare.

Alla har vi nåt att lära av stekarna.

I somras tillbringade jag mycket tid på vischan och noterade att stekarstilen, som med alla moden, spridits som ringar på vattnet från Stockholms innerstad.

I Stockholm försvinner den klassisiska stekarstilen - kladdigt pagehår, vita tänder, rosa skjortor, vulgära solglasögon - till förmån för mer klassisk bratstil och grunge (i Birkastan och Södermalm) och det är lite trist.

Rose såg för jävlig ut

I somras fick jag för första gången förståelse för för stekarna - tack vare Axl

Rose.

Guns N" Roses enda kvarvarande originalmedlem såg för jävlig ut i Roskilde. Hans hår hade de där bisarra flätorna (flätor på vita män är alltid fult). Dessutom ägnade han tio minuter mellan var tredje låt åt att byta typ mantel och dra syrgas medan hans musiker jammade utstuderat såsig bluesrock enligt principen: fuck you.

Han såg sig, kort sagt, som Elvis.

Arrogant - eller coolt

Divabeteenden kan, av vän av ordning, upplevas som arrogant, men jag anser att det är ruskigt cool.

Såhär: Han är Axl Rose. Det är inte vi.

Samma sak med stekarna. Stekare ser förfärliga ut och det tyder på en viss sorts integritet. Precis som Axl Rose bryr de sig inte. De spottar på medeklassens kreddtyranni. De ställer sig över allting genom att pissa på den goda smaken. För detta bespottas de - och de älskar det.

Det ligger en intressant psykologi i att göra sig ful och förakta dem som är banala nog att förakta dem, typ en proggare. Det är moderatpunk.

Ge fan i vad andra tycker

Med detta inte sagt att stekarmodet är att eftersträva. Inte deras överklassrebelliska märkeshysteriska högerideal heller. Däremot kan vi alla lära av Axl Rose och stekarna att ge fullständigt fan i vad andra tycker och köra vilken stil vi vill.

Våga vara stekare, alltså - med din egen stil, dina egna åsikter. Låt inte de jävlarna ta dig.VirtanenVirtanen

INNElistan1

Foto: AFTONBLADET BILD

"Stekarna ser förfärliga ut och det tyder på en viss sorts integritet. Precis som Axl Rose bryr de sig inte.

VECKANS"

Innelistan

Utelistan

Fredrik Virtanen