Svenskarna är ej värda demokrati

NÖJE

Risken är stor att du inte bör få rösta nästa söndag.

Yepp, just du.

Du har för lökiga tv-vanor.

Är det rimligt att de cirka 140000 människor som tittar på - och deltar i! - "Fling" ska ha rösträtt? Unga män som strippar - i tv! - framför tjejer som uttalat bara vill ha fotbollssnubbar " Hm, ska de verkligen få vara med och bygga detta land?

Beväpnade vakter

Är det verkligen bra för Sverige, som Carl Bildt brukade säga, att de 1,1 miljoner svenskar som följde hela förbannade "Rhapsody in rock" på TV4 inte stoppas av beväpnade vakter när de ämnar utnyttja sin demokratiska rättighet på söndag?

Ska 95 procent av dem som försökte komma med i "Idol" få sätta ett kryss i en ruta på söndag? Jag menar: om de helt saknar självinsikt, vad vet de då om vårdnadsbidragen? Och de 1,6 miljoner som slaviskt följer det kvasikvalitativa "Morden i Midsomer" på SVT? Borde inte de avfärdas från röstlängden på grund av senilitet?

Jag tänker vidare:

Ska de som äter kebabpizza få rösta? De som håller på Brage? Folk som köper sneakers för 2500 kronor? Folk i Cheap Monday-jeans som fortfarande lyssnar på elektroduos? Människor som först i år upptäckt Fleetwood Mac? Förfärliga moralistkrönikörer som Expressens Britta Svensson? Alla jeansjackor som köper Iron Maidens hitlisteetta "A matter of life and death" - va, va, va? Eller Lia Boysen - som anser sig för fin för att över huvud taget titta på tv?

Nä. Röstning bör förbehållas eliten.

Allmän rösträtt 1921 var ett misstag i klass med när Gustav III 1789 tillät vanligt folk att få adelns arbeten, tänker jag uppjagat när jag ser "Menduro" med en särdeles lam Kjell Eriksson och en trio flamsiga Bingo Rimér-kändisar.

Grillchips och "Scrubs"

Men sedan blir jag osäker.

Jag öppnar en påse grillchips till och zappar efter "Scrubs", "Big love", "Entourage", "Simma lugnt Larry", "South Park", "Simpsons", "CSI", Conan O" Brien och Letterman och funderar vidare på saken.

Jag kommer fram till att jag inte bör få rösta. Heller.

INNElistan

Veckans…

Fredrik Virtanen