Farväl storstad, hallå bonnhåla

Fredrik Virtanen slår fast vem som är inne och ute i nöjesvärlden - VARJE LÖRDAG

Foto: KC BAILEY
vischan lever Ny teknik lyfter landsbygden och hela Sverige känns som ett hippt "Garden State", filmen med Zach Braff och Natalie Portman, skriver Fredrik Virtanen.
NÖJE

"Farväl Falkenberg" delar kritikerna i två läger.

Men en sak är filmen rätt ute med: landsortshålor är inte längre så självklart värdelösa som de var när "Fucking Åmål" kom.

Vischan är het.

Tekniken har återigen skapat drägligare levnadsvillkor för människan.

Kabel-tv, digitalboxar, livsstilsmagasin och framför allt tjänster på internet (film, tv- och mp3-nedladdning i synnerhet) har gjort att småstäderna på bara åtta år tagit igen minst 20 år i modernitet.

Lukas Moodyssons "Fucking Åmål" kom 1998 och ungdomarna i den filmen såg inget alternativ till att dra från den inskränkta hålan.

När Jesper Ganslandt 2006 gör hajpade "Farväl Falkenberg" är de unga pojkarna tvärtom rädda att förlora sin barndoms trygghet och ta vuxenklivet till storstaden. Alternativet förefaller rent av vara självmord.

Centern stor i stan

I Stockholm gick centern kraftigt framåt - "stureplanscentern" och "popcentern" är två adekvata begrepp - men framför allt måste centerns framgångar ses i det allmänna accepterandet av landsorten (det dröjer ett tag än innan centern inte dras med en bondeimage).

Förvisso flyttade förra året 52 105 personer från landet till Stockholm - trots att en bostadsrätt på 30 kvadrat i Stockholms innerstad kan kosta 2 miljoner.

Problemet är förstås att utanför hemmet erbjuder småstäderna fortfarande braksvennedisko på Harrys, vita snuskoppar, filébufféer, rondeller, plankstek och hårdrockare - men framför datorn finns hela den nya sköna, vackra världen för alla som vill ha den (och folk som inte bryr sig om trender har alltid och kommer alltid att bo kvar i Skövde).

Ett hippt "Garden State"

Jag tycker om det, jag tycker om landsbygden och för fem år sedan skulle jag aldrig ens ha funderat på att flytta tillbaka. Nu känns hela Sverige som ett hippt "Garden State" av Zach Braff och ett Falkenberg i ett lyckligt sommardis vid havet.

Veckans…

Fredrik Virtanen