Du tycker inte att fett är fint

1 av 4 | Foto: Kanal 5
hyckleri "Ugly Betty" får inte alls vara hur tjock och ful som helst. Och svenska Marianne i "Make me a supermodel" ser ut som...en supermodell. Hade vi inte gillat looken, skulle vi inte köpa den, skriver Fredrik Virtanen.
NÖJE

Fetma är stort igen.

Vi tycker inte att fetma är fint.

Du gillar, bevisligen, "osunda ideal".

Det snackas om kvinnofetma, givetvis.

Att prata mansfetma anses inte lika spännande, eftersom män inte passar lika bra som offer i vårt patriarkala samhälle.

Nya larmrapporter om hur unga tjejer bantar för att se ut som nära-anorexi-bilderna i media dyker ständigt upp, samtidigt som media förfasade sig över att nära-anorexi är ett skönhetsideal.

Marianne Berglund, 18, från Umeå var med i "Make me a supermodel" i England och någon rasade eftersom det fanns ett magert fotografi på henne som var utmärkt att indigneras över.

Hunter sa sanningen

Jurymedlemmen Rachel Hunter (Rod Stewarts exfru som gjordes till hela världens MILF - "mamma man vill ligga med" - av bandet Fountains of Wayne) sa dock sanningen:

- Det är så en supermodell ska se ut.

Det må vara trist att det är så, men att hävda motsatsen är att delta i det allmänna hyckleriet och inte ens barn går på fagra ord eftersom de inte är blinda.

Därpå kläckte SVT-sportens Sladjan Osmanagic ur sig ett skämt om att TV4-sportens Suzanne Sjögren var för tjock för honom och pressen fick ännu en gång skriva om brudar och deras vikt, vilket leder till brudars ännu större viktmedvetenhet.

Samtidigt hyllar samhällstillvända krönikörer "Ugly Betty" på Kanal 5 eftersom Betty är ful och tjock och det är ju så himla skönt. Samma krönikörer som själva givetvis är snygga och smala och som normalt hyllar just de snygga och smala.

Dessutom missar de poängen: Betty får inte alls vara "hur tjock och ful hon vill", som Karro Fjellborg skrev i Klick i går.

Serien handlar i stället om att hon inte får vara det - men att Betty trots det lyckas.

Ack. Det är mycket hyckleri här i världen.

Media bara budbärare

Men media är inte bara boven utan främst budbäraren.

För det är ju du, kära läsare, som köper de glansiga månadstidningarna med pinnsmala modeller, retuscherade såpastjärnor och förfalskat ljussatta filmstjärnor.

Hade du inte velat ha dem där, hade vi inte gillat den looken, hade de inte funnits där.

Det vi vill ha är vad vi får, sådan är kapitalismen.

Du tycker inte att fett är fint.

Veckans…

Fredrik Virtanen