Fylking – vilken fjant du är

NÖJE

”Jag är jävligt förbannad. Syftet var att förlöjliga mig. Men man får faktiskt inte kalla folk idiot hur som helst.”

Sa den ack så lättkränkte Gert Fylking.

Sedan gjorde han exakt samma sak med Carola.

Foto: Frida Lenholm
Lättkränkt Gert Fylking vädrar gärna negativa åsikter om andra i medierna. Men han blir arg om någon annan kritiserar honom, skriver Fredrik Virtanen.

Gert Fylking saknar inte fördelar.

Hans rosa overall har varit ett nog så pittoreskt inslag i en understundom skitnödig kulturdebatt.

Han gjorde också ett anständigt jobb som skjutjärnsreportern Wennström i tv-serien ”Kvällspressen”, under tidigt 90-tal.

Fylking verkar vara en rätt hyvens karl överlag.

Men hans offentliga persona är en katastrof.

Alla har noterat hur den pr-kåte Fylking så banalt förlöjligade sångerskan Carola som en ”betydelselös människa” med ”idiotiska uttalanden” och ”blåst”

Att 61-åringens internetenfaldiga uttalande vulgariserar det redan rätt vidriga offentliga samtalet är nog så kackigt, men det är farbrorns hyckleri som är verkligt skabbigt.

Fylking tål nämligen inte själv kritik. Han är svårt drabbad av den svenska folksjukdomen lättkränkthet.

Att vara Gert Fylking är att vara Sasha Baron ”Borat” Cohen och börja böla när Kazakstans myndigheter hytter med näven.

På ett mycket enfaldigt vis gråter den gamle gnällspiken som en nykuperad hundvalp varje gång han själv får minsta påhopp.

Som när professor Leif G W Persson, angående Christer Petterssons födkrok att ständigt halverkänna Palme-mordet med Fylking som nyttig idiot, konstaterade att ”som journalist är Fylking värdelös” och Fylking svarade med billiga kränkningar av Perssons person och självfallet inte i sak:

– Jag vet inte varför, det kanske är jojobantningen eller att han är avundsjuk på att jag har en fin fru.

Ospirituell, ointellektuell och omogen. Fylking är ett dumt barn, radions svar på Bert Karlsson men utan schlagerkungens brunstiga glesbygdscharm.

(Och då nämner jag helst inte mer läskiga Bert-likheter: som när Fylking hamnade i bråk med en spärrvakt, och förklarade ”det här var dessutom en färgad kille, som pratade lite dålig svenska”, innan han med hjälp av sin mer sansade radiokollega Titti Schulz insåg att hans tankar om hudfärgs betydelse inte var lämpliga att vädra.)

Senast påvisade Fylking även sina rättshaveristiska sidor när han vägrade sluta älta att SVT inte ville ta in en TV3-kör med Robert Aschberg, Hasse Aro och honom i Melodifestivalen. Sjukt pinsamt.

”Ring P1” är fyllt av vidsynta genier jämfört med Gert Fylking i Rix Morgonzoo, vars lyssnarskara är kring en miljon som ”hört nåt” mellan sex och tio på morgonen – alltså som tur är inte jättemånga illiterata gymnastiklärare.

Men. Den riktigt feta dumstruten fick radions Kalle Anka när han kallades ”idiot” av en kulturjournalist i SVT med anledning av pajaserierna i samband med Nobelpriset i litteratur (”Äntligen!”-skämtet som Fylking gjorde till en mission i stället för den bedårande klackspark det var), och svarade i Expressen:

– Jag är jävligt förbannad. Syftet var att förlöjliga mig. Hon är väl avundsjuk gissar jag. Men man får faktiskt inte kalla folk idiot hur som helst i tv. Jag ska först ta ett snack med SVT och sedan ska jag bestämma mig om jag vill gå vidare juridiskt.

Herregud vilken fjant.

Och någon kan ju meddela Carola detta, även om hon knappast är en så lättkränkt mes som Fylking.

veckans ...

FAKTA

VECKANS...

BABE. Engla, modebloggarnas Greta Garbo (http://annamirjamaria.blogg.se/).

FILM. ”Charlie Wilson’s war”. Mike Nichols är Hollywoods gedignaste regissör, Tom Hanks (ihop med Tom Cruise) den gedignaste filmstjärnan och Philip Seymour Hoffman den gedignaste skådespelaren. Och som extra sås: Julia Roberts. Gör matten!

CD. ”Sleep through the static”. Jack Johnson fortsätter att vara världens mest tillbakalutade singer/songwriter-surfare. Och skivan är förstås inspelad med 100 procent solenergi. Soooooft.

FILMFESTIVAL. Förr så onödigt rockdokumentärsmala filmfestivalen Popcorn gör humortemat ”Popcorn HA HA HA” på Södra Teatern i helgen. Jäkla bra tänkt. Synd då på en ängslig och kreddpajasredigerad programtidning som alienerar i stället för att bjuda in. Men glöm den, gå och skratta bara.

TURISTTIPS. Skatteskrapans sky bar. Ett måste för turister på Södermalm. Kvällstid garanterat fritt från stockholmare.

Fråga Fredrik

Hallå. ”Det finns många personer som mår risigt i smyg och det vore skönt om de inte smög, så att man kunde visa sin tillgivenhet innan det är för sent”. Så bra då – då hoppas jag att du skriver lite positivt om Brittan. Hon smyger verkligen inte! Och hon kan gott behöva lite tillgivenhet. Lenita

Svar: Jag skriver ofta positivt om Brittan! Men jag är rädd att folk som tittar på paparazzobilder kommer att döda henne också.

Hej Fredrik! Har du ens sett ”Two hands”. Han var typ tolv månader när han gjorde en rådeppig aussiefilm. Det tog dig 49 år att fatta att HL inte var en värdelös pretty boy. Tycker du generellt att snygga människor saknar begåvning? Jag uppfattade dig tidigare som rätt på, ganska on, men nu tappade du bollen. Pia

Svar: Meh! Det var ju exakt var krönikan handlade om, att jag hade missuppfattat Heath.