Nu har Robyn släppt sargen

Fredrik Virtanen skriver om sin syn på nöjesvärlden – varje måndag

Foto: Foto: JOEL MARKLUND
ALlt ljus på robyn Robyn gör succé med sitt senaste album. Inte ens på små grekiska tavernor kan man motstå att spela stjärnans hitar.
NÖJE

CHANIA, Kreta. Sexuellt utbrott! Mamma ska sexa upp dig.

Mamma ska sexa upp dig!

Mamma. Ska. Sexa. Upp. Dig.

Okej för New York.

Så fort jag klev in på Virgin megastore spelades Robyn och Kleerups englandsetta ”With every heartbeat”.

Men på Kreta!

Ur en liten grekradio på en helt vanlig tattartaverna i en liten by utanför den fina men turisttrånga hamnstaden Chania på den grekiska ön Kreta strilar, efter varandra, ”With every heartbeat” och ”Sexual eruption”.

Då är man stor. (Tanken är lite knäpp, det medges, men betänk att om man får en karaff raki till efterätt även vid lunchen så är storhetsförväxlingen New York–Kreta inte helt underlig).

Robyn.

Jag är tokig i henne. Liksom hela västvärlden verkar vara.

Hennes historia är festlig. Först barnstjärna med ”Do you really want me”, sedan en internationell jättechans med ”Show me love”, och där gjorde Robyn det klassiska ungdomsmisstaget att vara pretto och överskatta lyssnaren. Ingen ville lyssna på duktig och medveten vit r’n’b.

Ungefär då, 2001 gissar jag, var jag, Robyn och vår gemensamma vän Laura på väg hem från kreddklubben 76 på Grodan Sergel vid Hötorget och en person hade tydligen tröttnat på livet för han klev framför tunnelbanetåget inför våra ögon och dog brutalt.

Det var inte roligt.

Sedan flyttade jag till New York och jag vet inte vad Robyn hade för sig, men för tre år sedan dök hon upp igen från vad det verkade ingenstans och det stänkte om henne. Robyn hade släppt taget om proggen och släppte in snusket i låtarna. Vilken satans skiva ”Robyn” är och vilken trippelburgare förstasingeln ”Be mine” var.

Kanske lät det mer av producenten Klas Åhlund än av Robyn om ”Robyn”, men det var ju Robyn som sjöng om ”Konitchiwa bitches” och ”Bums like you” och saker hon ”should have fucking known”.

Och nu har hon släppt sargen helt.

Jag fnissar fantastiskt förtjust och skruvar lite generat på mig samtidigt när Snoop-låten ”Sexual eruption” dyker upp på radion. Robyn sjunger, faktiskt, de bisarrt ostiga raderna ”Sexual eruption – mama’s gonna sex you up”. ”Sexual eruption. Mama’s gonna sex you up”. Om och om igen.

Det är så himla, himla roligt att Robyn sjunger det. Robyn. Från värsta prettot till värsta porren. Det var en grej Peter Swartling inte såg komma när han tappade sina sista hårstrån över Robyns svåra inriktning på 90-talet.

Så är det alltid. Vi blir alla mer avslappnade och humoristiska med åren.

Alla utom Kent, men så spelas de heller inte på en taverna på Kreta.

FAKTA

VECKANS...

BABE. Henrik Torehammar. P3-homofilen i ”Brunchrapporten” som ”pratar som en västgötsk storbonde” är den rappaste och klyftigaste i ung radio just nu. Som när han mästrar alla emo-barn som ALLTID har sin definition av vad emo är. En egotrippad blandning av Stig-Björn Ljunggren och Ulrich Bermsjö – och fantastiskt roligt usel på att ta kritik.

BOK. ”Vädermannen” av Ulf Lundell. En alkoholiserad enstörig målares vedermödor med vädret, en rad överskruvade händelser och framför allt, sig själv. En lätt annorlunda sen Lundell-bok. Inte jämntjock och tung utan bångstyrig, på gott och ont, och lätt. Som en maxisingel.

KONSERT. Håkan Hellström på Grönan i fredags. Missa inte hjärtemannen i sommar! Det kan bara bli bättre om hans zigenarrövarband skaffar sig en uniform, annars är allt perfekt och love, love, love och har man ett glas i handen måste man klappa hårt på kinden för att det ska höras.

SEX AND THE CITY. Som skribenten Carl M Sundevall formulerade saken: ”Sex and the city – serien som fick tjejer att tro att feminism handlar om hur många skor man äger”. Och det ledde till modebloggshoppinghysterin från helvetet. Jag tänker bojkotta filmen.

Fråga Fredrik

Såg ”Matrix” och tokknockades av samma skäl. Men ”Revolutions” var en genmanipulerad och vilt VRÅLANDE hyperkalkon. ”The Core” (har du inte sett den så gör det, underbart fiasko) var ett mästerverk i jämförelse! Må bäst. O

Svar: Haha, det var en sågning det.

Fredrik!!!! Kan inte du ta på ditt ansvar att skriva om hela eländet med att det inte finns nåt på tv att titta på när det är sommar! Man tvingas ju ut i rosévinspritzerträsket! Ta tag i den här frågan och gör nån nytta för en gångs skull! Hä på dä!

Charlotte

Svar: Äsch, drick du dina spritz – vilket är det nya officiella namnet för en rosévinspritzer (sodavatten + rosé + lime) – och kolla på burken i höst i stället. Eller läs Noréns dagbok, den tar hela sommaren.