Hjärnan får vila i köket

Fredrik Virtanen skriver om sin syn på nöjes- världen – VARJE MÅNDAG

1 av 5
hål i själen Förr var det Ingmar Bergman, nu Herngren, Rosing och andra kändisar i silverdräkt. Och diagnosen kvarstår: svenskarna är ett lika deprimerat folk som alltid.
NÖJE

Idioti är härligt.

Idioti är faktiskt terapeutiskt.

Men som tv-trend ett tecken på att vi inte tillfrisknat sedan Ingmar Bergmans ångestdagar.

Naturligtvis talar jag om ”Hål i väggen”, ett äkta, välgjort och debilt tv-program som inte försöker göra sig finare än vad det är.

Premiären förra veckan var en jättesuccé för TV 6. 580 000 svenskar tittade, rekord för kanalen utanför sportsammanhang.

”Hål i väggen” är kanske inte lika roligt som en apa i en hink, men absolut lika underhållande som att betrakta en ko bli betäckt eller en mycket söt bebis som säger da-da-daaa om och om igen på Youtube.

”Hål i väggen” kommer från Japan och är en tävling mellan två lag. (I första programmet var det lag Felix Herngren mot lag Linda Rosing, i går var det Dogge mot kock-Melker). De bär tajta silverdräkter (Felix såg gött fånig ut, Rosing var het, Dogge och Melkers kroppar var tyvärr rätt ospännande).

Kändisarna står framför en pool medan en vägg rör sig hastigt mot dem. Väggen har ett speciellt utformat hål. Med kroppen ska de passa in i hålet. Misslyckas de åker de ner i poolen. Plums.

Det är allt.

Allt. Ja, på riktigt. Det hele.

Silverdräkt. Hål i vägg. Pool. Slut. Helt magiskt!

Normalt är jag inget fan av idiot-tv, men just nu är jag det och det måste bero på den årliga höstdepressionen eller kanske att jag slutat röka.

Allt som kräver en större tanke gör att hjärnan bränner till och överväger kollaps. Allt som bara är det minsta feelbad ger mig saftig ågren.

Helt enkelt: alla som inte bär silverdräkt är poänglösa.

Ack så livstrött, rena Marilyn Manson på turné när det enda som till sist kunde ge honom kickar var typ enbenta. Om de samtidigt var döva.

Och vi är många.

Den stora rådande tv-trenden är nämligen lekprogram, helst med kändisar. Så har det varit sedan reality-tv slutade fungera. Enkelt och dumt ska det vara, det är vad vi orkar. Hjärnan får vila i köket.

Och då måste diagnosen kvarstå: svenskarna är ett lika deprimerat folk som alltid.

Förr var det Ingmar Bergman och SVT:s tvåkanalsångest vi vältrade oss i. Nu vill vi bara glömma. Med kändisar.

I silverdräkt. Som ramlar i pool.

FAKTA

Veckans...

BABE. Josephine Bornebusch. Men vilket svinsvårt namn att stava.

BOK. ”This is Stockholm” av Pelle Forshed och Stefan Thungren. Jag har redan tjatat om denna lilla underbart sofistikerade kreddpajasserie i Svenska Dagbladet på fredagarna. Men nu finns den även som strålande bok. Även om man inte förstår någonting av stripparna förstår man allt. Årets julklapp redan nu!

THRILLER. Niklas Ekdals ”I döden dina” män är tungt allmänbildande, åldrig och modern samtidigt. En blandning av Dan Brown och Herman Lindqvist.

Fråga Fredrik

Hej Fredrik!

Om vi nu ska ta det här på allvar – och det tycker jag absolut att vi ska – så håller jag i princip med dig. Expertis är underskattat på många områden, inte minst inom populärkulturen. Men här kommer det svåra, tycker jag: Vilka ska vi egentligen betrakta som experter på popmusik (och varför)?

//Mathias Lundqvist

Svar: Dig, och mig? Om vi har ägnat varje dag de senaste 25 åren åt att lyssna och lära är det åtminstone docentklass på oss.

Fredrik, snälla. Se till att Anders Bagge tar av sig kepsen. Det är ett hån mot tittarna att sitta inomhus framför kameran med mössan på. Hade han solglasögon på sig också skulle jag gissa att inspelningen skedde på en vägkrog i Arizona.

//Björn Renvall, Sigtuna

Svar: Haha, jag ska ”se till det”. Men han har kanske inget hår?

Haha go Virtanen!!! Du lyckas säga det utan att framstå som en skit. Folk är som en skock får yes. I sanning.

//Lars Eriksson

Svar: Närå. Bara dom med tillgång till sms.