Pitt hjärtlös som komiker

Fredrik Virtanen om sin syn på nöjesvärlden – varje måndag

Jerry Lewis är en komiker med värme – till skillnad mot Brad Pitt i ”Burn after reading”.
NÖJE

Det är i kalla tider som dessa vi saknar Jerry Lewis.

Nej, inte den ilskne rockikonen Jerry Lee Lewis, utan den töntige filmstjärnan Jerry Lewis.

Den mannen hade hjärta.

Jerry Lewis?

Fråga farfar, annars kan jag berätta:

Jerry Lewis föddes redan 1926 där man numera landar SAS-planet till New York – just det, i Newark – och slog igenom med självaste rat pack-legenden Dean Martin på sent 40-tal i komikerduon Martin & Lewis (namnet dök 1994 upp som en femdollars milkshake i Quentin Tarantinos postmodernistiska mästerverk ”Pulp fiction”).

I mitten på 60-talet var Jerry Lewis en av världens största Hollywoodstjärnor. Han skrev, producerade och regisserade ”The nutty professor” (”Dr Jäkel och Mr Hyde”), som för övrigt 41 år senare omgjordes av Eddie Murphy.

Jerry Lewis var en tönt.

Eller, det var han förstås inte, men hans karriär byggde på att spela lågpannor i komedier.

Men varför orera om en bortglömd töntkomiker just nu?

Svaret heter de hjärtlösa filmstjärnorna Brad Pitt, George Clooney, Frances McDormand och filmbröderna Joel och Ethan Coen.

De har mycket att lära av Jerry Lewis. Jerry Lewis hade värme, han hade hjärta.

Han spelade byfånar med respekt för byfånen.

Bröderna Coen däremot hatar vanligt folk. Det har de alltid gjort och utan skådespelarmästare som Jeff Bridges och John Goodman blir komedierna direkt deprimerande och desto mer så ju mer verklighetsfrämmande och rika bröderna blir i Hollywood.

Deras nya filmkomedi ”Burn after reading” – givetvis svårartat kritikerälskad eftersom kritikerns människoförakt överträffas av ingens – handlar om blåsta enkla människor och är iskall. Den är en fisk i frysen. En djupfryst gulasch.

Och det är, som filmskribenten Manohla Dargis skrev i en unik recension i New York Times, ”förundrande att Coens fortsätter att göra filmer om ett ämne som de så ofta uppvisar så låg aktning för, nämligen andra människor”.

Dessutom just nu.

Mitt i en iskall ekonomisk kris där människor på Main Street tvingas lämna sina hem och sträcker sina armar mot det stora varma hoppet Barrack Obama, då blir Pitts, McDormands och Clooneys empatilösa svenneskildringar direkt provocerande.

Det är då man skyndar hem från bion och värmer sig med gamla trevliga Jerry Lewis-klassiker på Youtube.

Galna överbett och luftskrivmaskin spöar en trög gyminstruktör (Brad Pitt) som skjuts i huvudet vilken dag som helst.

FAKTA

Veckans...

BABE. Linda Skugge, mediagot.

TV. ”Fringe”, Kanal 5, torsdagar kl 21. Ingen stor tittarsuccé, märkligt nog, men hitmaskinen JJ Abrahams senaste popcorn-tv-skapelse, blandningen av fyra liter ”Arkiv X”, två liter ”CSI” och en liter ”Lost”, är top notch.

TRAGIK. Chevy Chase, min och allas stora komedihjälte, ska gästa i en TV4-serie. Förvisso ett roligt program, ”Hjälp!” med Johan Rheborg, men ändå, till och med jag har varit gästskådespelare mot Örjan Lax! Han var Chevy Chase, nu är han TV4, Sverige.

SNUSK. Ombyggnadsgurun Martin Timell avslöjade i Aftonbladetklassikern Vi 5 att han den 4 november hällde ”bäst före 30 oktober”-mjölk i kaffet. Det är nästan en vecka gammalt det, herr hippie.

MP3. ”Bröllopssång” med Eldkvarn. Mer Springsteen och mer ”Kungarna från Broadway” än på länge, men precis lika bra som de alltid varit och alltid kommer att vara.

Fråga Fredrik

”Jag skulle ligga med Daniel Craig vilken minut som helst”, skriver du. Den genomsnittlige normalhomofobe svenske mannen känner antagligen likadant, och det är just därför DC inte toppar de officiella listorna :). Tack för läsvärda krönikor, för övrigt! Hilsen//Maria

Svar : Garderoben är stor och fylld med skam!

Som ett par skulle Du och Daniel Craig passa utmärkt. Ni är totalt humorbefriade båda två! Grattis. /Jan

Svar : Men heta!

Hej. Jag läste din ranking av Bondskådisar och naturligtvis håller jag inte med. Erkänner att Craig har en duktigt snygg kropp men förutom det? Han är stel och charmlös med ett ständigt grinigt ansiktsuttryck. Jag tycker att han ser ut som en butler, en deffad sådan men ändå. Mvh Örebro

Svar : En mördarbutler – det är ju spot on!