Killers står för årets felhörning

Fredrik Virtanen om sin syn på nöjesvärlden – varje måndag

1 av 2
Killarna i The Killers inspireras av Hunter S Thompson (lilla bilden), men behöver öva på att artikulera.
NÖJE

”Are we human ... or are we dancer?”

Så poetiskt sjunger The Killers i 2008 års bästa pophit.

Men är den, verkligen, inspirerad av gonzo-författaren Hunter S Thompson?

Det är roligt med felhörningar i musiktexter.

”Let’s pee in the corner, let’s pee in the spotlight”, sjöng inte R.E.M. i ”Losing my religion”.

”Excuse me while I kiss this guy”, sjöng inte Jimi Hendrix i ”Purple haze”.

Som två av många exempel, ”Sommartider, NEJ NEJ, sommartider”, är ett annat, från Gyllene Tider.

I år har det blivit Las Vegas-bandet The Killers tur att missförstås.

Deras ”Human” – en sagolik blandning av Postal Service, Paul McCartney och Johnny Cash – har snabbt blivit en klassiker, på flera vis.

Dels för att låten är ett hitmästerverk i klass med 2006 års bästa hitpoplåt, ”Welcome to the black parade” med My Chemical Romance.

Dels för texten.

Vad sjunger de, egentligen?

Internet svämmar, som vanligt, över av dumheter och vissa hävdar med dårens envishet att Brandon Flowers sjunger ”Are we human, or are we denser”, där ”dense” har betydelsen ”trög” eller ”dum”.

– Jag sjunger ”dancer”, säger Flowers själv (”I don’t like ’denser’”), till MTV.

Till nyhetsbyrån AP tillägger han att texten inspirerades av den legendariske Hunter S Thompson, ”Fear and loathing in Las Vegas”-författaren som sköt sig själv 2005 och därpå sköts hans kvarlevor ut i öken medelst kanon av Johnny Depp.

Thompson sa, enligt Flowers, att ”America is raising a generation of dancers” och sedan byggde han texten till ”Human” på det.

Problemet är att Hunter aldrig verkar ha sagt så.

En samlingsbok med 80-talsjournalistik har namnet ”Generation of swine” men det är det närmsta jag kommit. Inte i några av av mina Hunter S-böcker har jag hittat citatet.

Inte på hela – HELA – internet, finns det ett citat om ”generation of dancers” från Hunter S Thompson innan Brandon Flowers gav dessa bevingade ord till den legendariske gonzojournalisten.

Kanske sade Thompson det i radio.

Kanske muttrade Thompson det i örat på Flowers på ett casino en blöt kväll i Las Vegas.

Kanske hittade bara Flowers på det hela för att slå tillbaka när han hånades för texten, däribland att han inte sjunger det grammatiskt korrekta ”dancers”, med ett s, i stället för ”dancer”.

Kanske finns citatet, faktiskt, i någon Hunter S-bok någonstans.

Men, egentligen, vem bryr sig?

Det är en fantastisk låt.

Med en fantastisk text.

Och frågan kvarstår: är vi mänskliga – eller dansar vi?

FAKTA

FRÅGA FREDRIK

Hej Virtanen.

Skriver till dig ang. en artikel du publicerade i Aftonbladet. Tycker det är ytterst tråkigt av dig att förmedla en så pass negativ bild av Ukraina och förknippa landet med ex. Azerbajzan.

”... som när man är turist i en öststat [...] och ser något fult och knäppt på tv och tänker ’herregud så efterblivna de är i det här landet’. Slutsats: Sverige är Ukraina.”

Detta uttalande är direkt kränkande mot Ukraina och förmedlar en falsk och negativ bild av landet. Jag förstår att du söker att använda Ukraina i ditt exempel för att understryka kopplingen till en ”typisk öststat” och därmed väcka fördomarna som finns hos folket. I själva verket vet dock både du och jag att Ukraina inte är en ”typisk öststat” i den bemärkelsen du söker koppla det till; ukrainsk tv är inte heller så annorlunda från övriga västeuropeiska kommersiella tv-sändningar i ex. Tyskland och U.K. Det är därför ytterst oetiskt av dig att koppla Ukraina till ”efterblivna”, vilket både du och jag vet inte stämmer.

Skriver till dig av den anledningen att jag själv arbetar i Ukraina och blir väldigt trött och besviken på de felaktiga fördomar som råder om Ukraina. Detta förvärras ytterligare genom att framstående mediakällor som ex. Virtanen på Aftonbladet bidrar till att låta fördomarna flöda i stället för att skildra verklighet (vilket är er främsta uppgift).

Hoppas du förstår meningen med detta brev och har överseende.

Önskar dig all framtida lycka.

MVH, Vasya.

Svar: Förlåt.

VECKANS...

BABE. Markus Larsson. Tillsammans med sin Kiruna-gotländske bror gör han just nu, fram till julafton, den ultimata listan över världens bästa julsånger. Varje dag i detta blad! Låt mig gissa: Darlene Loves ”Christmas (Baby please come home)” på plats 4, ”How to make gravy” med Paul Kelley på plats 3, ”Fairytale of New York” med The Pogues & Kirsty MacColl på plats 2 och ”Vår julskinka har rymt” med Werner & Werner som numero uno. Va?

JUL-MP3. ”A christmas duel” med The Hives & Cyndi Lauper. Den bästa nya julsången på årtionden!

TV-SURMA. ”Grey’s anatomy”. Från att ha varit det smartaste och mest inkännande tv-melodramet, förlängde sista avsnittet hela den långa platta dag-tv-såpaplågan som hela den senaste säsongen kvävt oss med. ”Cityakuten” är därmed ännu konung över sjukhusserier. Den tappar aldrig stilen så påfallande. Kom tillbaka, Doktor Burke!

MP3. ”Human”, The Killers. Se krönika bredvid. Tanken, enligt internets intellektuella, är att Hunter S Thompson, om han nu ens sagt detta (mejla gärna bevis!), skulle ha menat att dansare är tomma narcissister som bara bryr sig om att dansa runt i tillvaron.