Slutet är nära

Fredrik Virtanen om sin syn på nöjesvärlden

1 av 6 | Foto: AP, Karin törnblom, Stefan Mattsson, Maria Östlin, Pär Johansson
När Alex James ystar ost, Sting trampar vindruvor och Moneybrother klämmer tomater, då vet vi att jorden snart går under.
NÖJE

Att domedagen är nära har aldrig varit så tydligt som förra veckan då det stod klart att den svenska popstjärnan Moneybrother börjar tillverka tomatsoppa och att hans brittiska motsvarighet Sting lanserar sitt eget rödvin från Toscana.

Det är dags att börja odla vår trädgård.

Visst är det konstigt att tänka sig att vi, människorna, kommer att försvinna? Rent av en omöjlig tanke.

Ändå ligger det till så. Solen kommer, liksom alla andra stjärnor, att dö om (i runda slängar) fem miljarder år. Chansen att vi blir kvar så länge måste dock bedömas som minimal.

Självgoda som vi är tror vi dock aldrig att slutet kommer nu, när vi själva är med i leken. Slutet kommer ”någon gång i framtiden”. Så är det förstås. Själv tror jag att slutet kommer i andra halvan av juni.

Filmen ”Watchmen”, med svenska Malin Åkerman som gick upp i fredags, bygger på en kultförklarad serieroman från en helt annan tid. Då var Kalla krigets kärnvapenhot den stora skräcken. Därefter blev miljöförstöringen det främsta hotet. Därpå George W Bush, sedan tillbaka till miljöförstöringen.

I dag är ekonomikatastrofen mest akut, samtidigt som miljöfrågan ständigt lurar i bakgrunden, redo att återerövra

förstaplatsen om det visar sig att den ekonomiska krisen avvärjs genom injektionerna i världsekonomin; om det visar sig att krisen inte fördjupas och skapar krig om territorium och smutsiga ungdomsgäng vid rykande oljefat som rånar pensionärer på socker.

Suck. Alltid är det något. En massa skit. Samtidigt.

Det var bättre förr, det var enklare. Kalla kriget erbjöd få trassligheter. Det fanns en röd sida och en blå sida, varsågod och välj. Antingen gillade vi tv-serien ”Dallas” eller hockeyspelaren Kasatonov. Valet var enkelt, de blå vann och nu är vi i den här trassliga soppan och vet inte vad vi ska göra. Recycla? Räcker verkligen det? Jag vet inte.

Då är det passande att stjärnorna visar vägen, och det gör de:

Redan för några år sedan köpte Blurs hipsterbasist Alex James en ostfarm i Oxfordshire. Ostfarm. Han ystar ost. Ost.

I veckan stod det klart att de första 30 000 flaskorna av poptantidolen Stings rödvin, lagrat sedan 2007 och baserat på distriktets typiska Sangiovese-druvor, kommer att börja säljas i september. Vin. Sting tillverkar vin.

Moneybrother, Sveriges egen Bruce Springsteen, proklamerade i veckan att han numer tillverkar och säljer tomatsoppa på burk. Tomatsoppa. Av ”giftfria” tomater.

Allt detta pekar i en tydlig riktning: det är fara å färde, det är dags att fly staden, vi bör slita hårt och göra nytta. Nu måste vi odla vår trädgård, som Voltaire uttryckte saken redan på 1700-talet i upplysningsromanen ”Candide”.

Moneybrother förklarade sitt tomatsoppabeslut så här i ett pressmeddelande:

”En artistkarriär i dag känns osäkrare än ett liv i livsmedelsbranschen. Jag sår detta frö nu för att inte stå handfallen när en dag inspirationen oundvikligen tar slut”.

Han borde tillagt: ”eller när undergången kommer”. För det gör den. Och då är det kanon att ha rikligt med ost, tomatsoppa och rödvin.

FAKTA

VECKANS...

BABE. Malena Ernman, Melodifestivalvinnare. Det är kraftiga fel på svenska tv-tittares hörsel men det är ju känt sedan gammalt. Men, Malena: Vilka crazy eyes!

TWITTER. ”My first blue penis experience at the cinema too. Smurf alarm”. Brittiske komikern Stephen Fry twittrade i går om att han hade sett ”Watchmen”, uppskattade den men upplevde den som alldeles för lång. Filmen alltså, inte Doktor Manhattans blå penis.

TV. ”Freezing”, komedi på SVT2 kl 21.30, torsdagar. En mix av ”Simma lugnt, Larry” (dokumentärfejkandet) och ”Entourage” (nöjesbransch-satiren) fast brittiskt med allt vad det innebär av lågmält, beigefärgat självhat hos huvudpersonerna som kämpar så motvilligt desperat med att behålla sin berömmelse.

KÄNDIS-MAT-BONUS. Sting är inte först med vintillverkning. Både Mick Hucknall i Simply Red och den franske skådespelaren Gerard Depardieu äger vingårdar. Och Moneybrother är inte först med mat. Den blåögde filmstjärnan Paul Newman startade redan på 80-talet ”Newman’s own”, ett matmärke specialinriktat på kalla såser. Överskottet, många hundra miljoner, har skänkts till välgörenhet. Sting skänker ”en viss procent” till miljöändamål.

FILM. ”Watchmen”. Det är en tunn linje mellan kalkon och mästerverk, mellan barnfilm och actiondystopi. ”Watchmen” promenerar på den linjen, mitt på. En bra film alltså, varken mer, varken mindre. Längd: 162 minuter, så kissa duktigt innan.

COVER. ”Hero” med Moto Boy. Oscar Humlebos spända ansträngdhet blev plötsligt en tillgång när han fick det årliga ”förnedra indiekultur”-uppdraget att göra förra årets Melodifestivalvinnare i kreddversion. Och när Charlotte Perrelli, proppmätt på två salladsblad, dök upp mot slutet blev det direkt rörande.

FRÅGA FREDRIK

God kväll Virtanen. Jag sitter här pank som en råtta ... Eller råttor bryr sig väl inte om pengar egentligen. Jag sitter här och datar mitt i natten när alla kompisar är ute på utefestkväll och nu följer jag dig på Twitter också förresten, men det jag tänker mycket på är din mening ”när den sista modebloggaren fått sitt sista gratisplagg” ... det var fint och tankeväckande på många vis även om jag inte exakt kan sätta fingret på vad det betyder ... det kanske betyder exakt just det. Får de inga gratiskläder längre? Vad är då dagens outfit? Nåja jag ska inte störa men tack för Florence Valentin-tipset, en jättebra låt. Kör hårt.

Ebba i Nacka (min bror hälsar han också)

SVAR: Hm, jag vet inte exakt, de får säkert lite kläder fortfarande. Men bloggar generellt är redan dinosaurier. Tack för fint mejl (också en utdöende kommunikationsform förresten – mejlet är det nya ”ett riktigt brev med frimärken”).