Heath Ledger sårbar i smyg

Fredrik Virtanen önskar att han insett det i tid

Foto: Columbia, AP, Reuters
Inte bara blont rufs Heath Ledger var länge bara en sportfåne från Australien. Med rollerna i "Brokeback Mountain", "Batman" och "I'm not there" visar den hastigt avlidna stjärnan en mörkare sida av sig själv.
NÖJE

Heath Ledger hade alltför fluffigt hår alltför ofta.

För en slapp betraktare framstod han sportjönsig.

Jag var en slapp betraktare alldeles för länge.

Det var först med den trevliga äventyrsfilmen ”Brokeback mountain” som Heath Ledger blev av med sin australiska pretty boy-med-Fostersfrisyr-persona.

Dessvärre blev han sedan igen skönlockig ”Casanova” med Lasse Hallström. Att Ledger själv sa att han var missnöjd med Hallströms öppenhet för hans egna idéer – vilket för övrigt även Kevin Spacey sa efter ”Sjöfartsnytt” – förlät inte att han faktiskt bara spelade snygg igen.

Så jag blev osäker på Heath.

Men.

Sedan övertygade han totalt genom att spela den mest trovärdige Bob Dylan i Todd Haynes ”I’m not there” (går upp på Göteborgs filmfestival i februari). Den Bob som bodde i Woodstock och enligt diverse oauktoriserade biografier och annat sladder söp hårt och slog sin fru Sara Lowndes.

Klippen ur kommande ”Batman”-filmen visar också en svartare ”Jokern” än vi någonsin sett.

Nu är Heath Ledger död.

Jag saknar honom mycket mer än jag kunde anat.

För i och med hans död blir hans trovärdighet och kredd oomkullrunkelig. Döden klär de flesta, men den klär Heath Ledger ovanligt bra.

Och jag inser att min inställning kan uppfattas galen men för mig är sårbara, svarta och sorgsna personer mycket viktigare att ha i världen, och kring mig, än den belåtna medelmåttan.

Ungefär som min inställning till Hugh Grant förändrades till det bättre då han torskade för att köpa sex med ett trasigt crackluder.

Nu dog Heath Ledger med en fem receptbelagda mediciner i sin lägenhet. Det är svart. Det är Marlon Brando-fetma.

Jag önskar att jag hade insett allt det jag inser nu innan han dog, att jag hade skrivit det.

Inte för att Heath skulle ha haft en aning om det, eller brytt sig, men det är generellt.

Det finns många personer som mår risigt i smyg och det vore skönt om de inte smög, så att man kunde visa sin tillgivenhet innan det är för sent.

FAKTA

Veckans…

BABE. Cissi Wallin, ”Tjenare kungen”-skådisen som är strålande kåsör i ”Morgonpasset” i P3.

FILM I. ”Juno” med asheta Ellen Page. En dynamitkomedi.

ROCK. Cd:n ”Caligula” med Hästpojken (Bad Cash-Martin och Broder Daniel-Lars). Det är om söndervittrande tänder, cyklar och knark, Lena 60, cancerkroppar och trassel med avföringen man sjunger om man är punkare i trevlig gubbkofta.

COVER. Anna Stadling & Idde Schultz gör en lyckad försvenskning av Bob Dylans ”Senõr” (”Chaufför”) på nya cd:n ”Hjärtat fullt”. Och Staffan Hellstrand-skrivna ”Fyra dörrar till min syster” är en väldigt fin bit.

FILM II. ”I am legend” med Will Smith, sannerligen ingen dynamitaction, men värd en biljett för det fantastiska i att se Manhatten öde och igenvuxet. En blandning av datorjobb, inspelningar på plats och ett återuppbyggt New York i Hollywood (visste ni förresten att ”Phone booth” med Colin Farrell spelades in i Los Angeles? Liksom ”Vänner” och ”Seinfeld”...ja det visste ni nog).

FILM III. ”Gone baby gone” med Casey Affleck. Heller inget direkt dynamitdrama, men en med spets solid regidebut av Ben Affleck, och jag är oerhört glad för Afflecks skull eftersom han alltid varit underskattad, såväl som tänkare, cool snubbe – och skådis.

Fråga Fredrik

Fredde!

Jag läste att du planerar att hyra en timmerstuga på landet och skriva en roman. Vad ska den handla om?/ wettex

Svar: Den är färdig, fast inte färdig. Den ska poleras noga. Den heter "Ikon" och handlar i korthet om en man som är avskydd som har ett hemligt förhållande med en ikonisk kvinna och när han mördar (eller?) henne blir han älskad.

Big Fred!

Fyra snabba frågor:

1. Vad väger du?

2. Vad ska du göra i sommar?

3. Vilken svensk person i det offentliga skulle du vara mest rädd för i en intervjusituation? Hälsningar Ola

Svar: 1.) 95 kilo kanske, har ingen våg. Gick upp över julen och det hänger kvar. 2.) Hyra något vid vatten, hoppas jag. 3.) Jan Guillou var jag rätt rädd för.