Körsbär i likör måste utrotas

NÖJE

Hela 9,2 procent av svenskarna älskar den vämjeliga, syntetsmakande skitpralinen.

Vi måste rädda julen.

Bort med körsbär i likör!

Ljung.

Att rädda världen är förstås viktigt och det finns många frågor jag brinner för, mycket jag står för, många både små och stora agendor som jag kämpar aktivt för.

Som Dawit Isaak, 11-åringarnas rätt till att se ”Twilight”-film, omedelbar start av ”Mad men” säsong tre i Sverige, jämställdhet mellan könen, höjda socialbidragsnivåer, bättre tv-underhållning, generös invandringspolitik, avlägsnandet av Robin Paulssons ansiktsbehåring, Bookerpriset till popstjärnan Lily Allen, alla svenskars rätt till arbete och Fredrik Skavlans omedelbara återflytt till Norge.

Men just nu, eftersom jag tydligen blivit mentalsjuk, är det julen som måste räddas. Och i synnerhet den legendariska Aladdinaskens framtid. Innan den fixas står allt annat på halt.

”Rädda julen nu”, heter kampanjen från Marabou och den är en reklamkupp, givetvis. Därför bör det först med myndig stämma sägas att Aladdin-choklad är värdelös. En schweizisk chokladmästare skulle hänga sig av skam om han tvingats koka ihop allt detta socker med lite kakao och kalla det choklad.

Ändå måste den finnas där. Traditioner är så trevliga. Den där röda, inställsamma chokladasken är lika mycket jul som julskinka, en snöfri julafton, Kalle Anka, Karl-Bertil Jonsson, groggdoftande tomtar och ”Fairytale of New York” med The Pogues & Kirsty MacColl eller Whams ”Last christmas”.

Till nästa jul ska en chokladbit

bytas ut eftersom Aladdin fyller 70 år, enligt tv-reklamen. ”En ny pralin ska in. En annan måste ut. Rädda julen – nu!” På www.raddajulen.nu får man rösta på sin favorit, den chokladbit som får minst röster försvinner.

Jag pläderar för det omedelbara avlägsnandet av den bedrövliga pralinen ”körsbär i likör”. Apelsintryffel, rom-russin, likörtryffel ägglikör och cocoskola är förstås också vämjeliga och duger som bekant först framåt nyår. Pärlnougat, mjuktoffee och höstnougat är inga ess heller.

(Egentligen borde kartongen bara bestå av gräddnougat, nöttryffel och trillingnöt, vilken de som röstar håller med om, men då försvinner ju den förnedrande poängen och charmen: att alla bitar måste ätas upp, förr eller senare.)

Men. Det är körsbär i likör som måste utrotas. Och du måste hjälpa mig. Du måste rösta.

Problemet är nämligen att ägglikör hänger löst just nu (söndag kväll). Bara 2,3 procent av röstarna gillar den bäst medan hela 9,2 procent tycker om körsbär i likör.

Det är inte klokt. 9,2 procent av svenskarna! Det är skandal. Detta är galna personer med vansinniga smaklökar. De får inte vinna.

FAKTA

VECKANS...

BABE. Susanne Ljung. P1 Stil, fredagar klockan 10.00, är ett av de utsöktaste av alla utsökta program på P1. Senast om den japanska

modeskaparen Rei Kawakubo och om Comme des Garçons banbrytande gerillabutiker i mitten av 00-talet. Jag var inne i en. Och vände när jag såg prislapparna. Och storlekarna.

TV. ”Ullared” på Kanal 5. Det är som att titta på apor på Skansen. Så skrämmande lika oss själva... oops, de är ju oss. Vi går ju där. Läskigt.

EFTERLYSNING. Tvittrare! Folket jag följer bara skickar kamplänkar och gafflar om media – jag vill hitta nya roliga att följa. Jag vill följa filosofer och poeter och hjärtan. Mig hittar du på www.twitter.com/_Virtanen

KATASTROF-FILM. ”2012”. Vilken besvikelse. John Cusack är ingen filmstjärna av hjälteklass, han är en förvuxen indieskådis. Och storyn var plattare än mitt vardagsrumsgolv. Ordet katastroffilm fick plötsligt en ny innebörd.

KONSUMENTUPPLYSNING. Jag gnällde över att Com Hem och SVT sänder de lokala ABC-nyheterna utan ljud. Trixet var att stänga av dolby digital. Gör det ni också. Så missar du inte ett ord från Gerd Rexed.

CD. ”Tomhet, idel tomhet” med [Ingenting]. Någon kallade dem beklagligt ”de nya Hardy Nilsson” – alltså en hype som inte händer. Det vore ju förfärligt om ingen hittar till detta förtjusande svenska rockband under ledning av poppoeten Christopher Sander. Cd:n finns därute ännu och hitlåten ”Halleluja” på www.myspace.com/nadazipp.