Vi spricker av all maten i tv

Läs Fredrik Virtanens krönika

Precis som den lilla mintkakan får Terry Jones karaktär att kaskadspy i ”Meningen med livet”, kommer tv-programmet ”Landet brunsås” att vara dödsstöten för Sveriges tv-tittare. Vi kommer helt enkelt att dö av all mat-tv.
NÖJE

Minns du ”Monty Python”-scenen där en sista pytteliten kaka får en fläskig frossare att kaskadvomera och explodera?

Akta er! Den 20 januari händer det Sverige. Vi orkar inte svälja ännu ett matprogram.

Enligt katastroffilmen med samma namn ska världen gå under 2012, men jag råkar veta att det händer snabbare än så i Sverige.

Den 20 januari 2010 – det hotfulla datumet 20100120, läskigt lättförväxlat med 2012, – närmare bestämt.

Då börjar ”Landet brunsås” sändas, det sista matprogrammet vi orkar svälja.

Matprogrammen är redan överallt, hela tiden. De sprider sig som svininfluensa.

Om tv-kanalerna inte kommer på något annat – och det gör de inte – låter de oss vada i quinoa, fläsklägg, hönsragu, surdeg och zucchinipesto.

Per Morberg, Jähkel & Ulvesson, Alexander Nilson,Tina Nordström, Paolo Roberto, Niklas Ekstedt, Pernillas Wahlgren, Edward Blom, Bo Hagström, Leila Lindholm... bara där har vi tio matprogramledare från 2009. Sedan har vi matlagningen i ”Halv åtta hos mig”, matlagningen i ”Förkväll”, matlagningen i ”Nyhetsmorgon”, matlagningen i ”Go’kväll”, matlagningen i ”Trädgårdsfredag”... 15 svenska program och då har jag garanterat glömt något. MINST FEMTON SVENSKA MATPROGRAM! Det är obscent. Dessutom sänds Gordon Ramsey på ett par kanaler och gamla Floyd-repriser och Jamie Oliver och Nigella Lawson och dagtevematprogram och ”Snabbare än snabbmat”... DET HÄR ÄR INTE KLOKT, DET HÄR ÄR VANSINNE. REDAN.

Och då.

Just då.

Då tänker SVT till. ”Mmm, ett matprogram skulle kännas fräscht.”

Så. Klockan 20.00 den 20 januari 2010 börjar ”Landet brunsås” med Henrik Schyffert, Erik Haag och matskribenten Lotta Lundgren.

Det blir antagligen ett utmärkt program, de ska utforska svensk matkultur ungefär som Fredrik Lindström utforskade svenska dialekter.

Men, precis som för den feta frossaren i Monty Pythons sista film ”Meningen med livet” så finns det en gräns.

Kakan han åt var jättegod, men den fick inte plats. Han kräktes ner en hel sal. Därpå exploderade han. Tjoff splash.

Det kommer att hända oss också.

”Landet brunsås” blir kakan som får Sverige att sätta alla matprogram i halsen. Där tar det stopp. Vi orkar inte en enda sås till. Sverige kräks och exploderar medan Erik Haag & Henrik Schyffert går till historieböckerna.

Det låter kanske konstigt, men så ligger det faktiskt till. Säg adjö, ta farväl. Överflödet dödade oss till sist. Burp.

FAKTA

BABE. Anna Järvinen. ”Hypes” årskrönika på SVT fick mig att minnas hur magnifik låten ”Äppelöga” var i våras och är ännu. Årets svenska popbit, kanske?

CD. ”A friend of a friend” med Dave Rawlings Machine. Han har länge varit bästa musikalisk kompis med Gillian Welch och på sin första soloskiva låter han som ett melankoliskt The Band och ibland som en indiekopia av Neil Young. Strålande folkcountrypop.

FACEBOOK. Ostrap. Ja, folk som skriver raptexter om ost! Det var ashett förra veckan, här är tre: ”Vad vill du ha yo? Jag vill ha prästost och respekt, nån som vet hur man lagrar när ljuset är släckt” och ”No matter the weatha - niggas will be needin chedda” och ”The Västerbotten is nådd, hur långt kan man gå”. Leta efter ”#ostrap” på Twitter, skratta sedan gott, det är du värd, och fundera på all fritid folk har...

IDOL. Leif Furhammar, legendarisk tv-kritiker på DN, tackar för sig och slutar. Det är vi som ska tacka för många år av saklighet och kunskap. Det blir allt ovanligare.

ROBINSON-FAVORIT. Anders Sjöström. Men det en trälig samling i år, igen, visst är det? Snart röstar jag bort mig från tv:n på lördagar kl 20.00.

COMEBACK. Stefan Sundstöm. Den gamla proggtrubadurfavoriten har lagt manéren på hyllan, och även gummistövlarna låter det som, och gjort sin finaste skiva sedan det blev 00-tal. Lågmäld, berörande, modern. ”Ingenting har hänt”, heter den och innehåller en snart 50-årings lättsamma grubblande över tiden och livet.

Fråga Fredrik

Meh gosse! Idioterna på tv är någon sorts hjältar? Du det försökte jag bedyra för min mamma när jag sökte till massa dokusåpor för tio år sedan eller så. Mamma sa ”gå och dö istället”, hahaha. Men jag förstår vad du menar – de som förnedrar sig är bra för oss andra att skratta åt. Och hon Ethel Barrett var klok, ingen bryr sig om oss så vi borde inte fundera så mycket vad folk tycker. Ikväll ska jag dansa på bardisken

/Sofia

SVAR: Om du snubblar – ramla utåt.