Skönt, nu kan vi slippa WASP

Fredrik Virtanen om sin syn på nöjesvärlden – varje måndag

Foto: AP, Dragan Mitrovic
vulkankaos Den kortsiktiga effekten av askmolnet kan bli positiv: vi slipper besök från bland andra Blackie Lawless i WASP, Billy Idol och Axl Rose på Sweden rock festival, skriver Fredrik Virtanen.
NÖJE

Det apokalyptiska askmolnet kan, enligt mina beräkningar, leda till avsevärda kulturella förbättringar – men också stor risk för Sveriges undergång.

När kronprinsessbröllopet ställs in.

Victoria och Daniel.

Personligen misstänker jag att detta askmoln är början till slutet. Undergången är nära! Ragnaröken kommer att ta oss!

Inga Ipads i världen kan rädda oss. Ingen helgunderhållning på TV4 heller. Inte ens ett landsomfattande, shaman-lett fredagsmys för att blidka gudarna.

Om jag är korrekt informerad av Nationalencyklopedin så varade Eyjafjallajökulls förra utbrott i två år, 1821 till 1823. Hittills i år har det varit bara ett par utbrott, den 20 mars och den 15 april – och halva världens transportsystem är redan lamslaget. Redan!

Tänk på det. Tänk på det. Tänk på det.

Ser illa ut. För varje askpysande dag som går, desto kraftigare försenas framtiden. Det är som en trafikstockning som bara växer och växer. Allt stockar sig, uppstarten blir som från kvicksand. Och tänk om jättevulkanen Katla väcks? Hjälp.

Men! Det finns all anledning att försöka se positivt på tillvaron. Kanske har vi tur, kanske varar harmagedon (denna gång) bara några månader och då finns kortsiktiga kulturella vinster.

Jag är allt annat än Sverigedemokrat, men vissa utlänningar mår vi bra av att slippa besök av. Som den gräsliga hitsångerskan Melody Gardot denna vecka.

Eller nästan hela Sweden rock festival andra veckan i juni. Vi bör alla skänka en tacksam tanke till Island om flygförbud råder och Sölvesborg slipper besök från relikerna WASP, Billy Idol, Slayer, Cinderella och enmansversionen av Guns N’ Roses.

(Med lite tur ställs även tågen mellan Oslo och Stockholm in – då har vi även Fredrik Skavlan på lämpligt avstånd igen).

Så långt allt gott. Men – och här blir det obehagligt – det vore riktigt otäckt om Hovet tvingas ställa in bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och gymägaren Daniel Westling på grund av att långväga fina gäster inte kan ta sig till Stockholm den 19 juni.

Att döma av att medierna lagt ned nästan all annan journalistisk verksamhet för att lyckas bemöta svenska folkets groteska intresse – oavsett vilken åsikt man har om kungahuset – för denna obsoleta parbildning så kan det bara betyda en sak: kollektivt psykbryt.

Ungefär som ett barn som väntat en hel vecka på att handla lördagsgodis och finner att alla snaskaffärer är stängda på grund av att världens socker förgiftats i en mystisk farsot. Inga pannkakor i världen skulle hjälpa. Tårar skulle aldrig torka.

Bröllop inställt på grund av aska. Det vore en chock som nationen Sverige aldrig skulle komma över.

Jag säger som Morrissey: Come Armageddon, come.

FAKTA

Veckans ...

BABE. Erik Haag. Utmärkt fyndig – en Brommababyversion av Dean Martin – som lekledare för ”Roast på Berns”, Kanal 5, som för övrigt är roligare än det mesta.

ROCK-MP3. ”Tragedy” med Peter Wolfe & Shelby Lynne. Käre Bjurman i New York diggar den här lågmälda Stones-soul-burgaren lika mycket som sin finaste kostymbyxa. Jag med.

SLABBADANG. Perez Hilton, den omåttligt populära, innerst inne livrädde, slabbloggaren som just loves celebrities personifierar allt som är trasigt i vår sönderkommersialiserade kultur. Kan vi laga honom?

TV. ”Draknästet” med Ebba Blitz och fyra investerare (”drakar”), SVT på onsdagar, är ett litet mästerverk. Ett ”Idol” för entreprenörer. Och rätt sjukt.

BOK. ”Citizen Schein”. Harry Schein, stilig och oantastligt välklädd socialdemokratisk filmmogul som dog 2006, har fått ett praktverk skrivet om sig. Tyvärr berättas samma historia om och om igen ( Jonas Simas och Aina Bellis texter sticker ut) – men vilken historia. Blixtrande snillen och magnifika stilister som Schein görs inte längre.

BIO-FIASKO. ”En galen natt” med Steve Carell och Tina Fey. Suck, stön, pust.

Fråga Fredrik

Tönt! ”Förlåt Tiger Woods”, skriver du och så påstår du att han är sjuk. Han är inte sjuk, han gör bara vad alla män skulle göra om de bara fick! Eriksson

Svar: Bara män som är förtjusta i dålig stämning.

Förlåta Tiger Woods? Snubben som var otrogen mot sin fru en massa gånger? Det kan du bara tycka för att du själv är den otrogna typen. Är du det, Virren? Madseye

Svar: Nej, jag har aldrig varit otrogen. Bland annat verkar det inte värt ångesten efteråt.

Virtanen! Vi sitter här och bråkar, du får avgöra: Vilken är världens bästa låt? Erik och Martin

Svar: Det är ”Summertime in England” med Van Morrison.