Maxat!

NÖJE

Herrejösses, jag är fortfarande utmattad.

Vad var det där?

Antagligen Sommars mest maxade program, någonsin.

Foto: Per Groth
Micael Dahlén är globalekonomins Marilyn Manson. Ett maniskt, eventuellt bipolärt, snille.

Det är så Micael Dahlén vill ha det. Han är en väckelsepastor som predikar om vår sköna nya internetvärld med medvetet (?) komiskt amerikanskt uttal av engelska ord.

Hade han inte varit professor vid Handels så hade hans 90 minuter varit outhärdliga. Stora nonsensdrömmar från en 17-årig bloggare eller en förvuxen rocktönt.

Men titeln inger respekt. Och hans stil och hans extremistiska och optimistiska framstegssyn – hårdare! bättre! starkare! – är uppiggande och ovanlig i detta vårt land av sommardåsiga semesterfirare och sommarpratare.

”Gör nåt nytt, gör det med hela din själ – annars kan du lika gärna skita i det!”, var budskapet. Allt till tonerna av de fetaste låtar han kunde hitta (sådana som olyckligtvis framförts lite för många gånger i Idol).

För proggare lät han säkert som en outhärdligt kapitalismprovocerande skämtfigur från ”Klungan”, för konservativa som en vildsint hippie och för sossar däremellan som en anledning att aldrig skicka sina barn till universitet, men sådant smått bryr sig inte Dahlén om.

Allt ska explodera, allt ska vara MER, allt ska vara ROCKENROLL! Han är globalekonomins Marilyn Manson.

Det var förvirrat och imponerande och roligt på en och samma gång. Det var ett långt hallelujamoment från ett maniskt, eventuellt bipolärt, snille som inte kan sova om nätterna för att idéerna sprutar ur hans rastlösa hjärna.

Michael Dahlén vill ha en maxad värld med maxade upplevelser och han ville göra ett maxat Sommar för att illustrera sin poäng.

Det lyckades han med, maximalt.

FAKTA

Namn: Micael Dahlén.

Ålder: 36 år.

Bor: Stockholm.

Tidigare medverkan i Sommar: Debutant.

Snabbguide

Skrytkvot: 5.

Skvallervärde: 2.

Känslostyrka: 4.

Humornivå: 4.

Åh fan-faktor: 4.

Första meningen

”Mm, ljuvligt, underbart, så här har jag alltid velat bli presenterad. Tyvärr är ju inte det här min alldeles egna introduktion utan det är så rockbandet Kiss inleder sina konserter.”

Sista meningen

”Mitt nästa sommarprat kommer att bli minst dubbelt så bra som det här, jag lovar. Mer skratt, mer action, mer naket, mer och bättre av allt!”

3 typiska låtval

1 ”I love rock ’n’ roll” – Joan Jett

2 ”Stronger” – Kanye West

3 ”Telephone” – Lady Gaga