Kom tillbaka till oss, Glenmark!

Fredrik Virtanen om sin syn på nöjesvärlden – varje måndag

1 av 3 | Foto: PERNILLA WAHLMAN
VAD GÖR DU NU? Anders Glenmark var en av medlemmarna i populära ”GES” och har producerat hits åt en mängd svenska artister. Men den senaste tiden har det varit tyst om honom.
NÖJE

HAMRA. Han hade långt och lockigt pagehår, ett fint ansat skägg och, vill jag minnas, en stor mun.

Var är G:et i GES? Var finns Anders Glenmark nu?

Ni vet hur det kan vara. Ibland kan ett gruskorn växa till Mount Everest. Som när man inte kan sova för att man vet att man ska upp om bara fem timmar. En ond cirkel.

Nu är jag inne i en god, men kanske möjligtvis konstig, cirkel.

I förrgår brände jag en närmast perfekt entrecôte på grillen eftersom tankarna hade fastnat på ännu en Anders Glenmark-detalj, just vid detta tillfälle specifikt demonproducenten och hitmakarens magnifika falsett. Poo-puu-pii-grejen.

Annars kan det vara allt möjligt.

Ibland tänker jag, och med glädje, på hans 1990-talshit ”Hon har blommor i sitt hår (som bara jag kan se)” eller hans förtjusande ­uttal av ”Greyhound bus” (”bööös”) ­eller hans karriär i Gemini – Sveriges Bröderna Gibb – med tvillingsystern Karin Glenmark, eller hur tydligt det hörs att det är Anders Glenmark, och ingen annan än just Anders Glenmark, som körar på Björn & Bennys ”One night in Bankok” från musikalen ”Chess”.

Ibland tänker jag på att han är släkt med Bruno Glenmark, den legendariske musikanten som var mannen bakom Pernilla Wahlgrens schlagerkarriär. Och sedan tänker jag på hur det kanske lät när Bruno Glenmark första gången hälsade på Pernillas dansare Vito Ingrosso. Lät det: ”Hej, Bruno”, ”Hej, Vito”? Ja, antagligen, och det måste ha varit en stor fröjd för alla som hade turen att närvara. Bruno, Vito, tjong. Det är onekligen ett sidospår, men ni FÖRSTÅR. Det finns så mycket kring den mannen.

Var är han? Var finns popsnillet?

Han finns ingenstans.

Anders Glenmark ingick i GES. Han var G. De andra var Thomas ”Orup” Eriksson (”E”) och Niklas Strömstedt (”S”). Hela Sverige sjöng deras ”När vi gräver guld i USA” under fotbollssommaren 1994, speciellt när Tomas Brolin och de andra stjärnorna var så festligt snorpackade i Rålambshov efter bronsmedaljen.

Anders Glenmark producerade hits åt Eva Dahlgren och Patrik Isaksson och många andra och var mannen som fick Orup att upptäcka sin musikalitet och därmed göra sina första superhitskivor, berättade Orup för Hanna Fahl i P3 i våras.

Men Hanna Fahl frågade inte ”Vad gör Anders Glenmark nu?” och för detta oförlåtliga misstag ska Hanna Fahl för alltid brinna i indieelden.

Vad gör han nu? Var är han?

Jag vet var Strömstedt är. Han twittrar varje dag. Och Orup finns på Facebook. Anders Glenmark finns ingenstans.

Senast jag såg honom så joggade han på Norrtullsgatan i Stockholm, kanske 1999. Eller så var det en dröm.

Var är Anders Glenmark? Jag längtar efter honom. Och jag är säker på att jag inte är ensam.

FAKTA

Veckans ...

BABE. Charlie Schulman, drygt ett år och supersöt. Numera inte längre omskriven av pappa Alex, som lagt ner pappabloggen (och har svårartad bloggabstinens).

BOK. ”Lilla stjärna” av John Ajvide Lindqvist. En strålande ungdomsbok med hejdlöst blodiga mord.

MIFFO-TEKNIK. SVT Play, TV4 Play, radioappar och fan vet allt – de funkar INTE på vischan. Varken på Österlen, på södra Gotland eller i nordvästra Östergötland. Säkert inte i Norrland heller. Att SVT, bland andra Anders Lundin, påstår i reklamen att SVT Play ”anpassar” sig efter min uppkopplingshastighet – det är bullshit. Bullshit! Buuullshiiiit. Skärp er! Bara med stadsbredband funkar livesändningarna. Grrrrrrrrrr.

SKOMÄRKE. Hemingway. Ja, Ernest blir skomärke. Jag skulle lätt köpa skor från världens främsta författare. Jag har till och med ägt två par Bob Marley-skor.

TV. ”In treatment”, vardagskvällar klockan 22.35 på SVT2. Bäst är avsnitten med ”Fraisers” soffsittande pappa. Han är en magnifik skådis, John Mahoney.

Fråga Fredrik

Virtanen! Vadå ”allt som är gratis är skit”? Kärlek är gratis och är värt mest.

/Amanda

SVAR: Kärlek kostar massor, jösses. Möjligtvis är förälskelse gratis.

Prince är korkad Fredrik, precis som du! Dessvärre så kommer han också att fortsätta gnälla över piratkopiering eftersom hans frånvaro på internet i sig resulterar i piratkopiering – om hans musik inte finns att tillgå digitalt så kommer folk att piratkopiera den mer än vad de skulle gjort om den fanns på till exempel iTunes.

/J

SVAR: Där har du en poäng. Ironiskt, faktiskt.

Tack Fredrik! Jag förstår vad du menar. Internet är såklart ett faktum, men så skönt jä**a skönt det är att koppla ur hysterin och det meningslösa babblet. Det här är sommarens enda mejl, jag lovar! Och jag har slutat både twittra och blogga. Det tar masa onödig tid från livet. Fram för medeltiden!!

/Åsa

SVAR: Haha, exakt. Den gamla goda tiden, före penicillin, elektricitet och Lady Gaga.