Håkan – riv inte en vacker dröm

Fredrik Virtanen om repriser som förstör magin

Foto: LINNÉA PETTERSSON/ROCKFOTO
Magi som ekar genom historien Håkan Hellström förklarade från scenen på Way Out West att han skrivit låten ”River en vacker dröm” om sina tio år som soloartist – och han skulle bara spela den en gång. Men det som ­kunde ha blivit en historisk händelse för de som vara där just då finns nu på internet för alla att se.
NÖJE

”Den här låten ska jag bara göra en enda gång, här i kväll”, ropade Håkan Hellström, och spelade sin nya låt ”River en vacker dröm”.

Hoppas att det blir så.

Håkan. Allvarlig.

Numer lever ingenting bara en gång. Allt blir repriser. Man kan inte fullständigt missa någon upplevelse.

Livet från födsel till begravning förevigas med dumma mobilkameror och alla teveprogram går igen och som lök på den berömda laxen läggs allt ut på internet.

Man kan titta om och om igen tills man ruttnar, tar ner skylten och dör.

Därför var tanken så ­vacker när Håkan Hellström från scenen på Way Out West förklarade att han skrivit ­låten ”River en vacker dröm” om de tio åren sedan skiv­debuten ”Känn ingen sorg för mig Göteborg” – och att han bara skulle spela den en enda gång och aldrig mer.

Så vackert.

Bara där, bara då, aldrig mer.

Magin på plats skulle eka genom historien, för cirka 25 000 personer, i deras minnen.

Men hur vet jag då detta? Jag var någon helt annanstans än i Göteborg förra helgen.

Jo, via internet, givetvis.

Framförandet finns där, massvis med inspelningar, kung Håkan uppmanade själv publiken att ta fram sina kameror och spela in låten eftersom den aldrig skulle spelas igen.

Det är så ironiskt, så meta, så typiskt, så 2010.

Här har artisten själv något han vill ­bara ska leva en enda gång – och samtidigt uppmanar han publiken att filma och sedan, ifall de vill, gå in på Youtube och titta på den.

Skruvat, eller hur?

Någon klyftig figur borde skriva en 30-poängsuppsats om detta – som jag ­inte har en aning ryms inom psykologi, fysik, teknologi eller?… tja, rockenroll?

Hursomhelst. Den majestätiske Hellström himself verkade inse att den vackra planen kommer spricka totalt, för just innan låten drog igång sa han:

– Sedan får vi se hur det blir med den ­saken, men det var i alla fall min tanke, att jag skulle våga göra den enda gång.

Den lär alltså komma på skiva.

Så synd.

Det skulle riva en vacker dröm.

FAKTA

Veckans...

BABE. Tommy Körberg. Gjorde ett av sommarens mest trivsamma (och med den kanske bästa musiken) ”Sommar i P1” och nu är det slut, allt är över, hösten är officiellt här. Hösten är fin, men vi påminns om vad som väntar: helvetet.

SYDSTATS-MP3. ”Harlem River Blues” med ­Justin Townes Earle. Minns någon Steve Earle, den råhårda bikerrockaren som började läsa böcker och lyssna på folkmusik? Detta är hans son – och han gospelrocksvänger mer än sin skäggiga pretto­pappa gjort på 22 år.

SYDSTATS-TV-SERIE. ”Treme”, New Orleans-­serien jag skrev om när den startade i USA i våras, börjar kl 20.00 på Canal Plus series i morgon, tisdag. Känn jazzvibben, känn desperationen efter orkanen Katrina, känn den tjocka Louisianaluften, känn ”The Wire”-producenten David Simons snille. Men, tyvärr, ”Treme”, blev aldrig det mästerverk som de första avsnitten lovade.

SYDSTATS-MAT. Kräftan. De behandlar den korrekt därnere i södra USA. De friterar den, gör gumbo, steker den, fasen vet allt. Men kokt kräfta med bara salt och dill – det har man helst havs­kräftor till. Då slipper man den dyiga smaken.

SYDSTATS-KLASSIKER. ”Midnight train to ­Georgia” med Gladys Knight & The Pips. Det slog mig, vid en ”House”-repris på Canal Plus, när ­House bjuder på sig själv (House bjuder på sig själv!) och körar på karaoke, att denna soulburgare om att åka hem med svansen mellan benen från storstaden, trots viss konkurrens, är världens bästa låt. Även ”30 Rock” har gjort en rolig version. Kolla in Youtube!

SYDSTATS-FLUM. Los Lobos, texmexrock­kungarna från Los Angeles, är tydligen slut. Nya cd:n låter som om The Doors lirat med Eric Clapton 1985. Och inte på det bra sättet.

Fråga Fredrik

Sherlock Holmes! Du har lika rätt som en klockare i sitt torn?…?”Sherlock” ÄR den ­bästa Sherlock Holmes-inspelningen. Men lustigt också att du aldrig outat din kärlek till Conan Doyle förr. Har du skämts?

/Mags, har läst dig LÄNGE.

Svar: Avsnitt ett och tre av ”Sherlock” var bäst, det glömde jag säga. Va, visst jag talat om Sherlock förr, har jag inte? Har jag aldrig nämnt Blur heller?