Ge Fredde en egen tv-serie

Foto: Foto: SF, TV4
”Fyra nyanser av glödbädd” Fredrik Virtanen vill se en spinoff av Johan Rheborgs karaktär Fredde från ”Solsidan”. Kanske kan Fredde grilla med Döden från Bergmans ”Sjunde inseglet”.
NÖJE

Johan Rheborg är bäst. Han briljerar som Fredde i ”Solsidan”.

Han borde få spinoff-serien ”Fyra nyanser av glödbädd” eller kanske ”Ensam man med grill”.

Ett Bergman-drama om prestationsångest, döden, kolbriketter, fläskkarré och en medelklass i svårartad statuskris.

Johan Rheborg var magisk i går igen när hans karaktär Fredde hade köpt affärens dyraste hemmabiosystem och det var dags för kablar.

– Köper du standardkablage till den här utrustningen så är det ju lite som att låta Usain Bolt springa 100 meter i flipflops. Men, it’s your choice, du väljer själv, sa försäljaren.

Alla vi 2,3 miljoner tv-tittare visste vad han skulle välja. Alla har vi varit i situationen när vi redan köpt något onödigt alldeles för dyrt och – tja vad spelar det för roll med ännu en tusing man inte har råd med?

Den sluge försäljaren hade försatt Fredde i en rävsax. Ville han se världens bästa sprinter i flipflops? Nä. Freddan är alldeles för jagsvag, ängslig och prestigefull för att kalla sig själv idiot. Valet var självklart.

Men Rheborg pausar. Han låtsas för sig själv att han överväger rätt val. Mitt i denna paus lyckas Rheborg samtidigt få Fredde att stressa. Försäljaren får ju inte tro att han är snål, han får inte tappa ansiktet. Efter en sekund pekar Fredde på lådan med lyxkabel.

Det är briljant, Johan Rheborg är genialisk, han utför ständigt ypperligt skådespeleri i ”Solsidan” och Fredde är den enda karaktären som är trovärdig trots att han är så tillspetsad.

Alex och Anna ( Felix Herngren och Mia Skäringer) bitchar bara och borde ha skilt sig för länge sedan, Mickan ( Josephine Bornebusch) är grumlig och Ove Sundberg ( Henrik Dorsin) har skruvats för långt, hör hemma i en madrasserad cell.

Efter den enorma succén med ”Solsidan” borde det vara dags för svensk tv:s första spinoff-serie. Det svarta dramat ”Ensam med grill” om en separerad medelålders yuppie på dekis, med Rheborg i sitt livs roll.

Freddes grillneuros förra säsongen är ju fortfarande ”Solsidans” största stund.

– Jag kunde inte motstå, kolla på glödbädden, den är helt sammetsgrå, som thaisiden, förklarade han maniskt.

Att grillen kostade 18 000 kronor försvarade Fredde med att det ju ingick grilltång och två påsar kol. Först när Mickan hittade honom mitt i natten med en t-benstek, några paprikor och en fisk medgav han sitt missbruk.

– Grillningen är det enda jag har kontroll över! konstaterade han sig för sin manlige terapeut innan de började jämföra olika typer av grillar som en komisk manlighetspoäng.

I spinoffen ”Fyra nyanser av glödbädd” sitter han som i Ingmar Bergmans ”Det sjunde inseglet” och grillar med Döden. Han ångrar att han stressade bort sitt liv i jakt efter status. Nu är det för sent, allt är kolsvart. Förutom när han tänder grillen. Då blir han den lycklige stenåldersmannen, cirkeln är sluten.

All you need is love. Och i brist på det: fläsknoisette.

FAKTA

Veckans...

BABE. Robyn. Regeringens Musikexportpris går inte av för hacker, sannerligen inte.

MP3. ”Someone like you” med Adele. Herregud. Den är så . ”I heard that you’re settled down/ That you found a girl and you’re married now/ I heard that your dreams came true / Guess she gave you things I didn’t give to you”. Inte ens Yvonne Fairs blödande soulklassiker ”It should have been me” är starkare, bara ännu bittrare.

SLOGAN. ”Vi älskar kaffe”, säger 7-11. Det är väl ändå inte riktigt sant. ”Gillar” eller ”diggar” hade räckt gott. För jag antar att ”Vi tycker kaffe är halvviktigt” inte är så säljande.

FILM. ”Morning glory” med Rachel McAdams, Harrison Ford, Diane Keaton och Jeff Goldblum. Ljuvlig bagatell om en tv-station på dekis, av ”Notting Hill”-regissören Roger Mitchell, med porriga New York-miljöer och murvelromantik.

MAGI. Det kommer en ny Sherlock Holmes-bok i höst. Inte ett upphittat manus av Conan Doyle utan en nyskriven deckare av författaren Anthony Horowitz, som fått uppdraget av Doyles arvingar. Som stort fan sedan barnsben kanske jag borde vara rädd, men jag längtar. Och ingen missar väl ”Sherlock” på söndagskvällar på SVT?

TRIX. Att ta sig på penis. Både Swingfly och Danny gick ju vidare i ”Melodifestivalen.

Fråga Fredrik

Angående Ikea.

Hej på dig din fjant eller? Det är synd om sådana som du. Du är en avundsjuk varelse som behöver hjälp. Mitt råd: sök hjälp innan du går ut och kritiserar fler som har lyckats i livet. Ditt liv verkar ju vara en enda olycka. Jag ser fram emot att läsa t ex en artikel från dig när du har blivit botad. Jag är lycklig även när jag vet, att det finns människor som har det bättre än mig. Krya på dig!

Mvh XX

SVAR: Tack för trevligt mejl! Kan försäkra att jag inte är avundsjuk på Ingvar Kamprad, 84-årig mångmiljardär som reser andraklass. Alltså motsatsen till en livsnjutare. Men duktig har han sannerligen varit.

ARTIKELN HANDLAR OM