Terroristen blev briljant satir

Fredrik Virtanen om bin Ladins betydelse för populärkulturen

1 av 3
Eminem som bin Ladin i musikvideon till D12:s ”Without me”.
NÖJE

Över en natt blev han världens mest kända mördare.

Sedan blev Usama bin Ladin en populärkulturell ikon i USA – hatad och förlöjligad.

Bara tre timmar efter dödsbeskedet i går fanns en version av Elton Johns smäktande Marilyn Monroe/prinsessan Diana-hyllning ”Candle in the wind” på Youtube.

En skicklig amatör hade klippt in bilder på Usama bin Ladin i videon och därmed tillverkat en mycket bisarr satir.

Kanske var det en av de sista gångerna någon brydde sig om den nu dödade massmördaren.

Usama bin Ladin kom snabbt att förkroppsliga terroristen med stort T. Den fanatiske mannen i skägg, turban och militärjacka var en oemotståndligt tydlig bild av ondska.

Bush.

Han kom också att symbolisera George W Bushs misslyckande med kriget i Irak, som egentligen inget hade att göra med bin Ladins terror, och med skräckstämningen i USA efter den 11 september.

Först ut att parodiera bin Ladin i större kretsar var det animerade humor- och satirprogrammet ”South park”.

Redan den 7 november 2001, vid säsongspremiären, sändes avsnittet ”Osama bin Laden has farty pants”.

”South parks” skapare Trey Parker och Matt Stone hade då länge brottats med vad de skulle säga om terrorattacken och invasionen av Afghanistan. USA var ett land i skräck och sorg, ämnet var känsligt även för de två vildarna Stone och Parker – och liksom alla andra hade de mängder av olika åsikter i ämnet.

– Det enda vi kunde enas om var att bin Ladin bar pruttbyxor, berättade de i en kommentar till avsnittet. Det är så vi hanterar saker. Det är ”South park”.

I samma avsnitt blev Stevie Nicks i Fleetwood Mac förväxlad med en get på grund av sin sångröst.

Avsnittet togs emot väl, blev till och med Emmy-nominerat och där hade portarna för satir och komik öppnats kring det stora amerikanska traumat.

bin Ladin-parodier dök upp i tv-shower som ”Family guy”, ”Louie” och ”Saturday night live” och i många framtida ”South park”-avsnitt.

Det gick att skoja igen i USA. Landet började läka.

På höjden av sin konstnärliga bana 2002 klädde rapstjärnan Eminem ut sig till bin Ladin i videon till ”Without me” – och typiskt nog till andra, men goda, ikoner som Batmans partner Robin och Elvis Presley.

Videon slutar med att bin Ladin viftar med vit flagg och dansar glatt med Eminens grupp D12 i grottan. Provocerande, vilket var Eminems uttalade syfte.

Den vanligtvis så salt ironiske och skojfriske talkshowstjärnan David Letterman, New York-bo som han är, såg ingen humor alls i blodig terrorism.

En unikt allvarlig topp-10-lista med rubriken”Tio sätt för Usama bin Ladin att förbättra sin image” innehöll endast en placering och motiveringen:

10. ”There’s no way he can improve his image. He’s a murdering, soul-less asshole.”

ARTIKELN HANDLAR OM