Tv-kockarna är våra nya gudar

Läs Fredrik Virtanens krönika

NÖJE

Tv-kocken är uppstigen till himmelen, sittande på Guds högra sida.

Vi är många som inte är mätta på mat-tv utan helt frälsta.

Mat-tv är den senaste religionen.

”Sveriges mästerkock” är den vuxna medelklassens motsvarighet till barnens ”Idol”.

Kocktalangjaktsprogrammet med Per Morberg, Markus Aujalay och Leif Mannerström på TV4 är lika trashigt som ”Idol” men också lika underhållande och lärorikt – vilket ”Idol” faktiskt är för barn som vill bli artister.

Vuxna vill bli kockar.

Vi köper kokböcker för 300 miljoner kronor per år och leder världsligan när det gäller utgivna kokböcker per capita med 300 titlar per år i Sverige.

I vår sekulära samtid är matlagning den senaste religionen, efter kändisdyrkan. Vilket är rimligt eftersom alla äter, utom kanske Victoria Beckham, och ofta i grupp.

Förr samlades vi kring matbordet med familj eller vänner. Nu samlas vi med hela folket framför tv-kocken och sedan lagar vi tv-kockens mat och sedan visar vi upp vilka vi är genom matbilder och recept på internet.

Senast i lördags lade jag upp en paj gjord på pizzakit på Twitter, en närmast bowiesk rebellhandling, eller hur? Jag spottade på hela ”äkta råvaror”-kulturen med något så prefab-sunkigt. Pizzabotten ska förstås göras på surdeg.

Vanligtvis görs den också så. Explosionen av mat-tv har gjort våra liv bättre, vilket man inte kan säga om många religioner (men måhända om Gud).

Alla stoppar numera en citron i göten på kycklingen, tack vare Jamie Oliver, och vissa av oss stoppar in en vaktel. Och därpå en liten sparv i vakteln. Fågel i fågel i fågel är det nya långkoket.

Men, som med alla religioner finns det problem:

Internationellt sett är vi svenskar ännu magra men andelen feta svenskar har nästan fördubblats på två decennier, från 6 till 11 procent, enligt en OECD-rapport. Men det beror snarare på vissas fattigdom än på mat-tv.

Sedan har vi problemet med att svensk husmanskost blivit superhippt igen tack vare tv-kockarna. Resultatet har blivit att en daskig Wallenbergare med rårörda lingon är det nya balsamicostrecket på lunchkrogarna, som inte har råd med rätta råvaror eller tid för kärlek.

I övrigt dyrkar jag mat-tv och de nya gudarna närmast reservationslöst, som en nyfrälst. Gordon Ramsey, Mat-Niklas, Nigella Lawson, Mat-Tina, Hugh Fearnley-Whittingstall (hetast!), Camilla Plum, mat-Plura och förstås pionjären Floyd som redan sitter vid Guds högra sida.

Mat-tv är en harmlös och mättande gospelreligion med Al Green bakom orgeln och Mahalia Jacksons ande svävande i himmelen över en barbequedoftande kyrka i Memphis, Tennessee.

Och vi alla ber, sjunger hallelujah och slår en ankleverbearnaise.

FAKTA

Fråga Fredrik

Hej Fredrik! Tack för krönika om kändisars barn. Att leva på sina barn och dessutom ha osmaken att ge dem en dålig uppväxt. Då förstår jag att barnen till sist, även om det tar alldeles för lång tid, reser sig. Barn är lojala med sina föräldrar så långt det är möjligt.

Titta dig omkring och se alla alkoholistbarn som skyddar sina föräldrar. De har funnits långt innan kändispressen gick på Skansen och Gröna Lund. Jag tror inte det gör något om man klär upp sin unge på dessa ställen. Om man ger dem en trygg barndom med kärlek och respekt.

Facebook är jag lite kluven till. Där delar man vardagsliv med många människor. Fast egentligen är det väl samma visa där. Kärlek och respekt. Ha det Fredrik.

/Carina

SVAR: Jag tror att jag håller med om allt det där, Carina.
 

Veckans ...

BABE. Aretha Franklin. Världens främsta soulsångerska ska gifta sig. ”Och, nej, jag är inte gravid”, kommenterar souldrottningen, 69. Humorist, javisst.

MODE. Onesie. Hade bara läst om modet ”vuxna människor i bebiskläder” förut. Nu har jag sett det själv. Det var... häpnadsväckande. Men det såg rätt bekvämt ut.

LÅT. ”Born to die”, Lana Del Rey. Rik flicka låtsas vara white trash och lanseras som ”the gangsta Nancy Sinatra”, enligt Fredrik Strage på DN, och låter som en kvinnlig Rufus Wainwright. Ja, så bra.

TV. ”Hinsehäxan”, SVT. Missade ni miniserien förra veckan? Nästan lika bra som ”Lasermannen” och med en glänsande Vera Vitali i huvudrollen som Lillemor Östlin, kvinnan som suttit längst sammanlagd tid i fängelse i Sverige, över 20 år. Uppsök SVT Play genast. Genast, säger jag.

SKANDALMAN. Ricky Gervais. Jag förutsätter att han gjorde humoristisk skandal på Golden globe-galan i morse svensk tid. Allt annat är ett fiasko, eller hur?