Folkbildning när den är som finast

Foto: Foto: svt
Fler tv-kanaler borde våga sända så utsökt tv som ”Mot alla odds”.
NÖJE

De åker rullstol över savannen.

Det är cripteori som tv.

SVT:s ”Mot alla odds” är strålande, ­både som underhållning och folk­-

b­ildning.

Den skicklige tv-krönikören Niklas Wahllöf på Dagens Nyheter missar märkligt nog poängen när han klumpar in SVT:s ”Mot alla odds” i en allmän trend av cynisk gråt-tv på krämarkanaler där ”riktiga människor i dramatiska skeenden” exploateras för publikens fröjd.

Krönikan visar också hur slentrianmässigt vi normalstörda människor ser nedåt på funktionshindrade. Helt enkelt tycker synd om dem.

För det gör vi. Jag gör det åtminstone, om jag inte tänker efter en stund. Det ­vore hyckleri att påstå motsatsen.

Därför är ”Mot alla odds” så lysande tv, rent av banbrytande såväl i genren ­safari-tv (där vi är vana med karlar med bössor) som doku-tv (där vi är vana med snyfthistorier). Här är det de ”handi­kappade” som äger vildmarken, inte Jan Guillou eller Bruce Parry.

Programmet bygger på formatet ­”Beyond boundaries” som bland annat sänts på brittiska BBC 2 och handlar om hur tio personer med funktionsned­sättning gör en äventyrsresa på 150 mil, från Victoriafallen i Zambia till ­Skelettkusten i Namibia på 24 dagar.

”Mot alla odds” sänds på tisdagar i SVT1 kl 20.00 (före ”Veckans brott” med Leif GW Persson).

Det är crip theory som tv.

Cripteorin, som också kallats miffo­teori eller lytt-teori, har inte många år på nacken och är okänd för de flesta. Men om fler tv-kanaler vågar ställa sig över rädslan att kallas för cyniker kan den få samma genomslag som den motsvarande queerteorin eller feministiska teorin.

I cripteorin skiter man i funktionsnedsättningar och ifrågasätter i stället begreppet normal, ungefär som vi ifrågasätter ­heterosexualitetens självklarhet.

Där ingår också att ”komma ut”, precis som i queer-rörelsen, och kräva att en handikappad värld är lika mycket värd och lika självklar som den värld vi har i dag. Vilket gäller allt från själva synen på funktionshindrade eller sjukdoms­diagnostiserade personer, till enkla livsstilsfrågor.

I vardagslivet kan man säga att färdtjänst (som innebär att kollektivtrafiken inte anpassas för alla) är motsatsen till cripteori – medan nedfasade trottoarkanter (som gynnar alla) är cripteori.

Att sända ett spännande och välproducerat underhållningsteveprogram där funktionshindrade lyckas med något som de flesta av oss inte skulle klara av är inte bara utsökt tv och cripteori.

Det är också folkbildning som finast och kan leda till en mer praktiskt ordnad värld, inte bara för handikappade utan för oss ­alla.

Varken om jag kört bil, cyklat eller promenerat har jag någonsin träffat på en trottoarkant som gjort mig glad.

FAKTA

FRÅGA FREDRIK

Häpp Virto. Du tjatade massa om ”Boss” med Kelsey Grammer på Twitter men ­sedan slutade du plötsligt. Är den inte bra längre? /Erika

SVAR: Jo, säkert. Men du vet hur det kan bli: Plötsligt ­missade jag två avsnitt på ­Canal Plus och … tja, jag får vänta på box eller att en stor ­kanal börjar sända. ­Eller kolla på www.mopvideo.com. Men just nu är jag avkopplad och det känns förfärligt.

VECKANS...

BABE. Markus Krunegård. Nya låten ”Everybody hurts” är långt i från ett av hans främsta verk men alla som sjunger om R.E.M. får en stjärna i kanten.

ÄLSK. Kim Anderzon. Alla var fina i ”Stjärnorna på slottet” på SVT, men Anderzon tog förstapriset. Så fri, så liberal, så cool. Och så kul när ­Johan Rheborg alltid kärleksfullt hånskrattade åt ­hennes proggighet.

FÄRG. Människor som bär lila ­kläder är i någon mån rubbade, ­ofta på det dåliga viset men inte alltid. Lila blank mansskjorta dock: alltid helrubbad.

TV4-SKANDAL. ”The voice”-deltagarnas slavkontrakt. Dock sägs skivbolaget nu ”backa”. Fast vad det betyder är oklart. De äger bara 10 procent av deltagarnas själar?

NOSTALGI-LÅT. ”Sturm und drang” med Tomas Andersson-Wij från nya cd:n ”Romantiken”. Om ung­domens löften, Thirteen Moons i Långholms­parken och brustna ­illusioner. Så bitterljuv.

ADJÖ. Etta James, 73, en av de största soulsångerskorna, den ­legendariska Chess records-drottningen, är död. I’d rather go blind.

FOLKROCK-CD. ”The lion’s roar” med First Aid Kit. En dag kommer det bli något stort av den här svenska förstaförbandslådan bestående av två ­syrror från Svedmyra. Sanna mina ord.

ARTIKELN HANDLAR OM