Kom igen, ta en köttfri dag

Fredrik Virtanen om sin syn på nöjesvärlden – varje måndag

1 av 5
NÖJE

Gubben Noak, Gubben Noak, var en hedersman, en cirka 7 000 år gammal militant vegan.

Älskar hur modern karln är.

Filmen ”Noah” är ett epos som säger att du inte ska äta kött, alltså ett inlägg i klimatdebatten.

Jag är konfirmerad (och har sett ”Evan den allsmäktige” med Steve Carrell) så jag kunde ungefär handlingen i nya storfilmen ”Noah” med Russell Crowe:

Eva och Adam har misslyckats med sin syndfulla avkomma (vi). Gud säger åt Noak att bygga en båt (ark). Noak bygger arken. Alla andra är keffa så alla dödas, bara Noak med familj, och djur, tillåts starta världen på nytt.

Mmm.

Skrönan förekommer i olika versioner i judendom, kristendom och islam, de abrahamitiska religionerna. Vi människor har en incestuös bakgrund, enligt religionen. Inavlad.

När jag konfirmerade mig ville jag lösa fejden mellan vetenskapen (big bang etc) och religionen (Gud skapade människan etc) med att Adam och Eva var apor.

Jag tycker än i dag att det var en fin och smart kompromiss, men prästen blev arg.

Vad som inte framkom vid mina bibelstudier var att hela storyn om Noak handlade om kött. Kött, kött, kött. Modernt Hollywood-livsstilskött.

Noak var, enligt regissören Darren Aronofsky, en militant vegan. Noak drar sig inte från att dräpa tre män som dödat en hjort. Noak kallar trippel­mordet för ”rättvisa”.

Det är tung skit. Helgalet.

Det innebär inte att vi ska vräka i oss kött. Det innebär inte att vi borde frossa på goda kossor från Latinamerika. Argentina producerar både mer ekologiskt och godare kött än Sverige, men miljön förstörs av kossornas pruttande och långväga transport hit.

Kött är en viktig miljöfråga, inte barnslig ömhet om gullighet. (Djurs liv bör anses lika heligt som människans. Att förneka en kyckling liv för att kycklingen kommer halshuggas är att spotta på kycklingens liv, om man nu vill vara filosofisk och försvara att man egentligen, i all enkelhet, före­drar en grillad kyckling framför selleri.)

Noak var, enligt filmen ”Noah”, rabiat. Han levde starkt och ärligt och renhårigt asketiskt på ingen föda alls. ”Meat is murder”, som Morrissey brukar utrycka saken och Noak med familj lever i filmen på bär från frusen jord.

Kött är Synden. Kött är alkohol, knark, våld, mord. Köttet är all ondska.

”Noah” passar rätt i våra moralistiska tider. Alla ifrågasätter kött nu, alla läser ”Green kitchen stories” och inser hur onödig vår köttkonsumtion är. Med rätta.

Vi svenskar äter mer kött än nästan hela världen.

I dag är det måndag. ”Köttfri måndag.”

Det klarar vi, lätt. Om tio år kör vi även köttfri onsdag, kanske fredag.

Det är en pågående process att bli bättre. Kom igen, låt oss ta en köttfri måndag.

FAKTA

Fråga Fredrik

Hej, så jäkla bra. Min pappa kom från Indonesien och min mamma var tyska. Dom träffades av olika anledningar i Sverige på 50-talet och blev kvar här. Så jag och min bror känner såklart igen oss i ”Raskortet”. Fast vi var ”jävla svartskallar” så att säga. Jag skulle önska att fler ställde sig upp som du gör i detta som berör alla oss svenskar.

/T

SVAR: Alla borde se ”Raskortet”.

Veckans...

BABE. Malena Ernman. En operasångerska är etta på Svensktoppen. Kanske är inte allt förlorat.

PR-CYNISM. American apparel. Superproffs. Lurade knäppa twittrare - igen - att bli upprörda över sexistisk reklam. Och där uppkom reklamen, betet svalt. Fattar ni, verkligen, ingenting om hur klyftig kommersen är?

SINGEL. ”My silver lining”, First Aid Kit. Minns någon Glen Campbell? Han sjöng mycket och lysande men störst var han när han gjorde grandios känslostark stråkcountry av Jimmy Webbs låtar. Jag var nästan född då. Johanna Söderberg och Klara Söderberg har läst på, kan sin historia, vet vad de gör, och är däruppe bland de största. Fatta. Systrarna gör amerikansk musik som håller amerikansk toppklass. Sveriges bästa internationella band.

WTF. David Letterman. Lägger av nästa år. Den bästa någonsin. Nu är Jon Stewart bäst, men omöjlig så klart på en så bred kanal som CBS. Så vem tar över?

TV-LIVSTECKEN. Leif GW Persson. SVT:s ”Veckans brott”-stjärna har höftledsopererats och jag messade och fråga hur allt det stod till, jag liksom alla andra älskar ju karln, och han ringde upp. Allt gick bra. ”Underbar vårdpersonal”, sa Leif. ”Men sjukhusmaten …” suckade professorn, ”den var inte bara oätlig utan även obegriplig”. Så han hade åkt hem till vischan så fort han kunde. Han saknade Lotta Lundgren-föda. Sedan pratade han ingående om bonden och de försvunna kossorna och då tackade jag för kaffet. He is back. Gott. Detta land blir bedrövligt beige utan Persson.

TV. ”Silicon valley”, HBO Nordic. De två första avsnitten antyder en humorklassiker. Av Mike Judge, som gjorde likartade kultfilmen ”Office space”. Nu handlar det om it-nördar. Alla vill väl komma på en het app?