Josefsson är en liten människa

Fredrik Virtanen med sin syn på nöjesvärlden – varje måndag

1 av 5
KRYMPER I TV Markus Persson, politisk redaktör på Östersunds-Posten, och Fredrik Virtanen diskuterar Södermalm med en minimal Janne Josefsson i ”Valet med Janne och Belinda” i SVT.
NÖJE

Janne Josefsson börjar bli ett samhällsproblem.

Med en världsbild han delar med Sverige­demokraterna vill han splittra Sverige inför valet.

Det är Stockholm mot resten, i hans skruvade skalle.

Medieeliten i Göteborg avskyr medieeliten Stockholm, antagligen eftersom medieeliten i Stockholm anser sig stå över medieeliten i Göteborg – det där vanliga dumdryga ”dumma lantisar”-tänket.

Efter en lång rad svaga ”Uppdrag granskning” de senaste åren, kraftigt sågade av 08-kollegor, har kungen av Göteborgsmedia Janne Josefsson blivit så komplexfylld att han tog denna futtiga konflikt till SVT:s valsatsning ”Valet med Janne och Belinda” med, som tur var, bara 259 000 tittare.

Personligen har jag vanligtvis försökt försvara ”Uppdrag granskning” och hyllat honom för de bra program han gjort men sådant hindrar inte Josefsson, vänskapskorrumperad är han inte.

Så jag blev inbjuden till talkshow på Södermalm i Stockholm och utsattes för ett bakhåll – komplett med specialin­bjuden torped jag inte kände till, inget ljud så jag kunde höra all galenskap Josefsson sa innan jag kom i bild, och sedan fick jag inte en enda av de frågor jag fått som förberedelse under det hetsiga fyraminuterssnacket som skulle vara ett ”samtal” men var enfaldigare än ”Debatt”. Jag fick försvara mig mot påståenden jag aldrig skrivit.

Att jag råkade ut för Josefssons oetiska journalistik skadar inte mig, och han får ju tillbaka här, det är fair.

Men jag insåg hur maktlösa alla medieovana människor måste ha känt sig när de trashats av Josefssons förutbestämda agenda under alla år i ”Uppdrag granskning”, alla karriärer och namn som solkats genom falska klipp, hårdvinkling och patos i stället för undersökande journalistik inför miljonpublik i det extremt kraftfulla tv-mediet.

Jag klarade mig bra, SVT Göteborg förlorade på eget dumt grepp – men främst förlorade sanningen och detta arma land.

Josefssons Stockholmshat – här bor två miljoner människor – är inte längre en pikant detalj i hans persona, den har blivit direkt farlig.

Segregering är ett enormt samhällsproblem, liksom medias medelklassighet, och att fördumma de viktiga frågorna till stadsdelen Södermalm är så enfaldigt, förenklat och vulgärpopulistiskt att SVT Göteborg borde steglas vid Kopparmärra. En så låg och hetsande nivå ökar bara de klyftor Josefsson påstår sig vilja minska.

Även Jimmie Åkesson valde Södermalm som samhällets fiende nummer ett på oklara grunder, antagligen eftersom det är den mest kända stadsdelen. Alla som bor i Stockholm vet att SD och SVT Göteborg egentligen far efter Vasastan, Östermalm eller Bromma – men inte heller då skulle demoniseringen genom fördomar vara sann.

Vi lever i en otäck tid där SD:s skeva världsbild alltmer börjar bli allmängods. Ordet ”pk-elit” är inte längre ett högerextremistiskt ord, det är numera ett SVT Göteborg-ord vars enda syfte är att ställa samhällsgrupper mot varandra, ungefär som pensionärer ställs mot invandrare eller lärare ställs mot invandrare.

Janne Josefsson är en liten människa som spelar med i detta farliga spel bara för att han är bitter på stockholms­media.

Det är djupt problematiskt att SVT Göteborg aktivt jobbar för att göra skillnad på folk och folk beroende på geografi. Vi bor i detta land tillsammans, vi bor i Europa tillsammans och i världen tillsammans.

FAKTA

Fråga Fredrik

Hej. Läste precis din artikel. Min son tog sitt liv i våras. Han skulle ha fyllt 26 år i sommar. Jag befinner mig i en slags avgrund, där det bara finns tomhet. Har två barn till, det är tack vare dom jag orkar gå vidare. Det känns precis som om hela världen glömmer bort oss som är kvar. Jag är inte längre Malin, utan jag är en änglamamma. Hon som är mamma till honom som tog sitt liv. Man har blivit någon man inte vill vara. Hur i helvete ska man orka komma vidare...

Jag kommer aldrig att bli en hel människa igen... /Anna

Svar: Anna, jag vet inte vad jag ska säga, jag kan inte säga något klokt. En dag blir det lättare, har jag hört, och sedan lite lättare igen. Låt oss hoppas. Jag har fått flera mejl om bristen på stöd för anhöriga efter självmord, något jag inte tänkt särskilt på eller nämnde i artikeln. Det är också en viktig politisk fråga.

Veckans...

BABE. Nina Hemmingsson. Snillrik och drabbande tecknare som gjort comeback på Aftonbladet Kultur.

JANNE-FAKTA. Hej igen Janne Josefsson, det bor inte ”journalister i varannan port” på Södermalm. Fakta: Av Sveriges 17 000 journalister bor 40 procent i Stockholm. 10 procent bor på Södermalm. På Södermalm bor cirka 130 000 personer (jag sa felaktigt 110 000 i ”Valet med Janne och Belinda”), i Stockholm stad bor drygt 900 000 personer och i Storstockholm bor drygt 2 miljoner männi­skor. Det är en helt enorm jävla lattedrickande surdegsbakande korvstoppande batikklädd elit, det. Största parti på Södermalm i förra valet var Moderaterna (30 procent).

MURVEL. Anna Hedenmo, SVT. Har briljerat under partiledar­utfrågningarna. Påläst, kunnig, cool, hård, vass.

COMEBACK-LÅT. ”Lojsta”, EP’s Trailer Park. Fin rock­gospel.

JANNE-TIPS. Det finns en utsökt rolig recap av Josefssons trashning på sajten Bakjour. Sök på ”Honey, I shrunk Alfa-Janne!” eller klicka http://bakjour.tumblr.com/post/95902835989/honey-i-shrunk-alfa-janne.

HYRFILM. ”Out of the furnace”, egentligen en bagatell men det går inte att slita sig från Christian Bale och Woody Harrelson. En lätt udda dramathriller om den bortglömda amerikanska arbetarklassen med en förbryllande slutbild. Kan någon förklara?

ARTIKELN HANDLAR OM