Backstrom får House att framstå som blyg

Fredrik Virtanen om amerikanska GW-serien

1 av 5
Eminent everett Rainn Wilson får visa upp oanade kvaliteter i rollen som Leif GW Perssons karaktär Everett Backstrom.
NÖJE

Både sågningar och hyllningar i USA.

Jag tycker att ”Backstrom” är bra.

Leif GW Perssons antihjälte får doktor House att framstå som såväl sportig som försynt.

Författaren Leif GW Persson sågade förra veckan skådespelaren Claes Malmberg i SVT-rollen som den vämjelige fetknoppen Evert Bäckström, känd som fantastiskt underhållande birolls­figur i många av Perssons deckare och på sistone som en inte lika skojig huvudrollsinnehavare eftersom en huvudroll kräver fler egenskaper än bara rasism, sexism, homofobi, alkoholism och idioti.

– Claes Malmberg spelar över våldsamt, dundrade Persson i Expressen om SVT-versionen.
 

Malmberg svarade att han spelade som han blev ombedd att spela och dessutom hade han ”fått beröm av andra”. Claes Malmberg syftade kanske på Dagens Nyheters store tv-kritiker Johan Croneman som hyllade skiten ur Malmbergs Bäckström-tolkning.

Men ”Veckans brott”-stjärnan har rätt. Malmbergs tolkning var den svaga punkten, förutom de svårföljda tidsskiftena, i den utsökta polisthrillern ”Den fjärde mannen” som sändes på SVT i jul-nyår.

Enligt mig var det inte överspel generellt utan specifika problem med alla smutsiga ord kommissarie Bäckström slänger sig med. Malmberg strök under dem i stället för att bara släppa dem i förbifarten. Kanske är det överspel. Han lyckades klart bättre i föregångaren ”En pilgrims död” där rollen var mindre.
 

På torsdag slår den magiska karaktären Bäckström ner i alla amerikanska hem via jättekanalen 20 Century Fox Tele­vision (Fox), som bland annat gett världen ”Glee”, ”House” och ”Boston legal”.

”Skippa serien”, skrev största veckotidningen People medan US, Vanity Fair och Star var välvilligare. Av US fick den 3 av 4 stjärnor.

Jag har också förhandstittat på serien, som kommer på TV3 i Sverige söndagen 1 februari. Det är ljuvligt att se Rainn ”The office” Wilson som Backstrom. Här har han Jack Nicholson-kvaliteter vi aldrig sett tidigare, en fin blandning av förakt, självhat och charm.

Bäckströms kompetens som polis har växt mer än i GW Perssons deckare - här är den lille fetknoppen rent av vassare än den numer avlidne GW-hjälten Lars Martin Johansson (som Rolf Lassgård gestaltade i SVT-serien) som kunde se runt hörn.

Egentligen är tv-serien ”Backstrom” den legendariske ”Sherlock Holmes” - en briljant detektiv med bristande social kompetens - på steroider förlagd i nutid i Portland, Oregon. Liksom i en annan Sherlock Holmes-kopia, läkarserien ”House”, bor han tillsammans med sin enda vän, här en homosexuell snubbe för att visa tv-publiken att Bäckström inte är bigott, egentligen. Han bara hatar mänskligheten i allmänhet.

Att släppa loss GW Perssons karaktär i full vidrig frihet på stora Fox vore förstås omöjligt. Det hade gått på en (jämförelsevis) liten kabelkanal som HBO men på Fox skulle reklamköparna försvinna till NBC, ABC eller CBS fortare än Backstrom hinner säga korvryttare eller björnfitta.
 

Everett Backstrom är dock väldigt grov för sitt sammanhang, mer nedgången och livstrött än doktor House (Hugh Laurie), och det är han som är hela behållningen. En sjukare snut har mainstream-tv inte sett. Mordfallen i de två första avsnitten är bara ett kärl för karaktären att briljera i, och Rainn Wilson är underbart svart rolig som fylltratten och cynikern Backstrom vars credo är motsatt både Sherlock Holmes och Gregory House.

– Jag bryr mig inte om sanningen, jag bryr mig om en fällande dom!

VECKANS...

BABE. Ebbot Lundberg.Ramlade genom ett golv/tak rakt ner i säng tillhörande indiebandet Dolores Haze i samband med P3 Guld-galan i Göteborg. Låter för roligt för att vara sant men alla inblandade bekräftar för poptidningen Gaffa. Otroligt sjukt. Ebbot genom ett tak!

FAMILJEFILM. ”Paddington”. Åh. Otroligt hjärtlig film om den gullige lille björnen som blir flykting i England och möter intolerans, främlingsrädsla och Nicole Kidman som elak skurk. En barnfilm i klass med ”Frost”, utan hiten ”Slå dig loss, slå dig fri” men som å andra sidan fungerar även för farmor och morfar. Jag vill adoptera Paddington.

P3GULD-KNAS. Mästerliga Seinabo Sey blev utan pris. Riktigt udda.

HOLLYWOODABSURDITET. Nio Oscarnomineringar till den snygga men kalla komedin ”The Grand Budapest hotel”. Måste nog se om den för att se om jag missade något, om det faktiskt fanns någon enda känsla i den. Såg om ”Argo” häromveckan och häpnade, återigen, över den mest mediokra Oscarvinnaren för bästa film någonsin. Men Ben Affleck varsnygg i skägg ännu.

TV-SÄSONGSPREMIÄR. ”Girls”, CMore/HBO. Bra start, tror på nytändning och nya karaktärer när Hannah Horvath (snillet Lena Dunham) nu flyttar till Iowa.

FILM. ”The imitation game”, oväntat Oscarnominerad men mycket underhållande om geniet Alan Turing som knäckte koden till nazisternas enigmamaskin under andra världskriget. Problemet var att Turing var homosexuell, vilket var förbjudet i England ända till 1967. (I Sverige blev det tillåtet 1944 även om det medicinskt ansågs som en psykisk defekt till 1979.) Sjuka tider. Turing spelas av idolen Benedict Cumberbatch, som tidigare briljerat i roller som manliga genier med arroganta personligheter som ”Sherlock Holmes” och Julian Assange.

CITAT. ”Give me the good stuff that killed Michael Jackson”. Everett Backstrom (Rainn Wilson) vill ha lite tyngre sömntabletter av sin doktor i andra avsnittet av ”Backström”, som alltså får TV3-premiär 1 februari.

Fråga Fredrik...

Hej Virtanen och TACK för att du påpekar det sjuka i att media struntar i folkmord, orättvisor och terror när det sker längre bort än i USA eller Paris. När ska media vakna? Människor tror ju att det bara är Mellanöstern som har problem. Pinsamt.

/Lisen

SVAR: Jo, men det är inte bara medias fel, det är allas vårt fel. Vi blir mindre intresserade desto längre bort något sker. Men den nya journalistiken har en god chans att ändra på det.

ARTIKELN HANDLAR OM