För slappt och för dumt, SVT

1 av 3
Vill testa något nyttGina Dirawi tackade nej till en egen talkshow i SVT. I stället blev det ”Ginas show” - som handlar om henne själv. ”Jag sa till de andra att om jag suger måste alla säga att jag suger. Jag tänker inte göra någon dålig skit. Men det kändes bra”, säger hon.
NÖJE

”Ginas show” är ett av det mest fascinerande försöken till ett tv-program som Sveriges Television någonsin gjort.

SVT:s ungdomspanik syns i varje ruta.

Paniken hos SVT är begriplig. Unga tittare hittar inte dit. Kvalitet fungerar inte bland ungdomar. Det är alldeles för mycket dum lockande skit på Youtube och Google.

SVT startar SVT Flow - misslyckad och nedlagd - och Edit på nätet för att bekämpa eller haka på den enfaldiga kommersialismen men det räcker inte, det måste in i ­gammelburken också och hur gör man? Hur får man tittare? Hur Konnektar man med Den Unga Målgruppen?

Man tar Gina Dirawi och försöker. Gina Dirawi är en av få unga stjärnor, den enda tror jag, som SVT lyckats skapa på egen hand de ­senaste åren. Melodifestivalen. Alla andra är från TV4:s ”Idol”.

Man tar Dirawi och springer. Man vet att det redan i sig är ­ironiskt att man bara lyckats skapa en enda egen stjärna de senaste åren och detta måste skojas med. Därför gör man ett tv-program om just denna självproblematik.

Man skojar med kommersiell tv och skojar med hur ont det gör att ingen, absolut ingen, lockas till SVT om det inte är riktigt, riktigt ­enfaldig television som ­erbjuds.

Detta är tyvärr sant, ­nästan. Det är möjligt att skapa god politiskt korrekt tv men det är svårt, riktigt jäkla svårt är det, och när man nu försöker är det för slappt, för dumt, för trött. Man ironiserar i stället för att ta i.

Här har man en i sanning briljant ung talang men man gör ingenting annat än lågbudget-satir av henne och tryfferar det med överspelande skådespelare som klockan 21 en lördagskväll får ­alla att undra om Barn­kanalen förlängt sändningstiden.

”Ginas show” hade kunnat vara bra. ”Ginas show” hade kunnat vara lysande. I stället tog SVT den enda boll man hade och rusade efter den utan att öppna plånboken med den kreativitet som vanligtvis följer.

Ja

”Smartare än en femte­klassare”, SVT1. Kronér är sensationellt älskvärd.

Nej

”Parneviks”, TV3. Märkligt överskattad TV3-hit.