Vi blir blåsta i våra bubblor

Kristian Luuk lägger sig i en skanner för att visa vad som sker i hjärnan när vi får en lajk på Facebook. Mikael Persbrandt och Sanna Lundell orsakade uppståndelse med sitt ”gravida” sociala medier-experiment. Allt i serien ”Sociala monster” ... som vi borde titta på, men inte gör.
NÖJE

”Sociala monster” är ett av de bästa ­program SVT gjort. Tramsigt, roligt, ­informativt - och fruktansvärt viktigt.

Folk fattar inte hur sociala medier ­fungerar. Lögner sprids.

Senast rullades programledaren Kristian­ Luuk in i en skanner för att visa vad som händer i hjärnan när vi får en lajk på Facebook (belöning). Sångaren Lisa Ekdahl fick lära sig att nå ut via Instagram. Den svårbegripliga familjen Kardashian togs som exempel på hur man bygger ­varumärken på internet. Tidigare har tittarna lärt sig hur lätt det är att fejka ­nyheter med hjälp av paret Mikael Persbrandt och Sanna Lundell.

Viktigt.

Men bara mellan 250 000 och 300 000 personer har kollat på varje avsnitt av ­”Sociala monster” med Jens von Reis, ­Andrev Walden och Armita Golkar. ­Något säger mig att de som tittar redan vet hur internet fungerar.

Samtidigt har minst fem miljoner svenskar Facebook och någon miljon ­använder Twitter då och då. De flesta har ingen susning om vad de läser, bortsett från att moster Märtas tårtbilder verkligen är moster Märtas tårtbilder och att CNN och Dagens Nyheter bör vara pålitliga ­nyhetsförmedlare.

Men om loggan nästan ser ut som CNN:s logga? Om Dagens Nyheter ­istället heter Nyheter Idag eller rent av använder ­Dagens Nyheters logga?

Människor utan digital kompetens - och det är nästan alla - tror på vad som står och sprider ”nyheten” vidare, särskilt eftersom den redan är spridd av några tusen personer som av ideologiska skäl - vanligtvis ­rasister och annan alternativhöger - helt struntar i att ”nyheten” är påhittad eller kraftigt förvrängd.

Det kan vara din granne, kanske din ­bästis, det är absolut din Facebook-vän.

I gigantiska USA använder Donald Trumps hatsoldater nätrobotar (botar) för att hinna först med att svara på hans tweetar och sprida hans budskap. Det ­skulle inte förvåna om Hillary Clintons folk gör ­samma sak. Det kan röra sig om tusentals tweetar som ger intryck av folklig opinion. Alltså ungefär samma taktik som rasist­sajterna använder på Facebook även om delningar och lajks där måste ske manuellt.

Eller? Det finns troligtvis botar på Facebook också. Allt kan manipuleras. Eller?

Det är poängen: Det går inte att lita på någonting på internet. Vi sitter i våra ­filterbubblor - där du får mer och mer av det du redan gillar - och har ingen aning om vad världen egentligen ägnar sig åt.

Det är hur enkelt som helst för männi­skor utan moral att luras. Alltid är det ­någon som går på det. Källkritik borde bli en mycket stor del av skolundervisningen. Det handlar om demokratins framtid.

Allt detta framgår av det folkbildande programmet ”Sociala monster”.

Tyvärr är det nästan ingen som tittar. Det finns på SVT Play.

Om du inte orkar så har jag ett grundtips: Lita bara på välkända varumärken, ­ju äldre desto bättre. Kommer länken från Expressen eller Svenska Dagbladet kan du lita på vad som står. Inte om de heter ­Extressen eller Svenska Dagslaget.

Veckans ...

BABE. Adam Alsing.

VISROCK. Handklappet i ”Sjön” med Frida Hyvönen är perfekt. ­Melodin i ”Drömmen om dig” och texten till ”Kvinnor och barn” likaså. Hyvönen på svenska kan bli hur bra som helst, Sveriges Bruce Springsteen. ”Well I got some beer and the highway’s free”.

JAZZPOPALBUM. ”Carson’s blues”, Suzanne Vega. Suzanne Vega! Suzanne Vega! Den saltaste singer/songwritern på rätt sida 80-talet (”Luka”, ”Tom’s ­diner”) finns ännu, jag hade missat det. Det här albumet, baserat på hennes pjäs om författaren Carson McCullers (läs ”Hjärtat jagar allena” från 1940!) är en monumentalt minimalistisk skildring av sydstaterna, New York och tidens författarscen. ­”Harper Lee” är en ljuvligt komisk swingjazz­sågning om McCullers konkurrenter. Truman ­Capote anklagas för plagiat, hon är större än F Scott Fitzgerald och helst vill hon döda mer än bara Harper Lees mockingbird i den amerikanska ­titeln till ”Dödssynden”. Sjukt kul.

DEPP. Tycker mycket om Grand Hôtel Stockholm. Dyrt, fint och underbart. Var ska jag nu lyxa? Ursäkten för rasistmötet säger ingenting om mitt liv.

ALBUM. Lalehs senaste bevisar att hon är ­Sveriges största poet även om Joar Tiberg ligger nära.

TV-PROGRAMSERIE. ”Kniven mot strupen”, TV3. Saknar inte den långe underbart tokige kocken­ Alexander Nilson, nya Claes Claesson funkar fint i en mer lågmäld position. Problemet är som vanligt att fallen är långt från klockrena och att det saknas budget till att verkligen hjälpa ­krogarna. Fortfarande TV3:s bästa program.

TV-SERIE. ”Luke Cage”, Netflix. Mer underhållande blir inte en tv-serie för en deprimerad publik.

TV-AJ. SVT:s ”Midnattssol” dog samtidigt som ­Peter Stormare dog.

Fråga Fredrik

Vad säger du nu då?

Svar: Jag är numera helt stormförtjust i att han tilldelades Nobelpriset. Ett år för rocken.