Bortskämd tönt som älskar glitter

1 av 2
NÖJE

Nu till sist? Borde det vara möjligt för alla som följer den sjuka kändiskulturen att fatta. Familjen Kardashian är heller inget skämt. Den är en mångmiljardindustri med enorm makt.

En löjlig dokusåpa är nu president i världens mäktigaste land.

För alla minoriteter är skadan redan skedd men frågan är hur stor skada USA:s nya president kommer att åstadkomma för alla, här in Sweden.

Att han skippar nästan vartenda val­löfte som han lurade sina outbildade väljare med är närmast självklart. De röstade på honom eftersom låg bildning betyder dåliga framtidsutsikter, särskilt för män, och av någon anledning fick de för sig att en mångmiljardär, på ärvda pengar, plötsligt skulle bry sig om dem.

Dessa vita män och deras vita fruar kommer åka på tidernas blåsning. Till och med sjukvårdsförsäkringen Obamacare riskerar de att bli av med. Å andra sidan hade inte Hillary Clinton hjälpt dem särskilt heller. Systemet är riggat av dem som tjänar 30 eller 300 gånger mer än en knegare.

Men hur går det för världen? Hur galen kan han tänkas bli? Kommer ledsna generaler tvingas skjuta honom när han får för sig att en kärnvapenattack är svaret på nästa terrorattack? Kommer han ställas inför riksrätt?

Författaren Lena Andersson (böckerna om Ester) skrev ett roligt kåseri i Dagens Nyheter som slutade i att nu när Trump gjort schack matt mot aristokratin och blivit kung bryr han sig inte längre. Han ville vinna. Det räcker för honom. Helst skulle han bara slippa resten.

”Det går att byta roll, men pjäsen är svår att skriva om. Därför är risken minimal att det som skett innebär slutet på världen som vi känner den. Det är det här som är världen”, skrev Andersson om mänsklighetens tragiska komedi.

Vi får inte glömma. Trump är en kändistönt. Det finns inget seriöst med honom. En bortskämd brat i 70-årsåldern med narcissistiska personlighets­störningar och psykopata drag men som inte är Adolf Hitler. Trumpenis bryr sig inte om de judar, muslimer, mexikaner, kvinnor, handikappade, journalister och gud vet alla som han förtalat, hotat och hånat. Hitlers hat var ideologi. Trumpenis hat är maktlystnad och lurendrejeri. Trumpenis bryr sig bara bara bara bara bara bara om sig själv. Bara bara bara bara om Donalds penis.

En skam för Vita huset och en fara för världen men ändå bara en dokusåpa­stjärna. Ett bortskämt barn som älskar glass och möbler som glittrar.

Alla har sett bilderna från hans ridikulösa hem. Trump tillsammans med fru Melania. I guldfåtölj. Trump har inrett sin våning i guld! Marmorpelare. Gräddvita fåtöljer. Sonen Barron rider på ett jävla lejon. Stackars barn så söt. Det är vad diktatorer som Vladimir Putin och Saddam Hussein gör men Trump härmar bara, hela han är kitsch.

Trumpenis är en liten pojke som ärvde 200 miljoner dollar från sin pappa på 70-talet. Därefter har han varit värdelös, lekt playboy, skilt sig, förslösat pengar, fjantat i tv. Arvet hade varit värt 12 miljarder - 100 miljarder kronor ungefär - i dag om han placerat dem i en standardfond. I stället har Trump, möjligen, 4 miljarder kvar trots att han så ofta blåst sina kärnväljare.

Trumpenis är en dokusåpa, ett barn, en fåne. Världens farligaste kändisskämt.

Veckans ...

BABE. Laleh. Bäst i Sverige på svensk pop, särskilt feministisk pop. ”Goliat” borde vara alla skolors anthem.

DÖD. Leonard Cohen, 82. Jag skrev för två veckor sedan att världens näst störste rockpoet förberedde oss på sin död med albumet ”You want it darker” och en fin avskedslik intervju i New Yorker. Tyvärr hade jag rätt. Men det gjorde dödsbeskedet lättare att bära. Kanadensaren som ironiskt sjöng ”Democracy is coming to the USA” dog dagen innan landet valde fascisten Donald Trump till president. Leonard slapp se det. Det är gott.

TV-SERIE. ”Happy valley” (SVT/Netflix). Jag klarade inte ens att se riktigt hela första avsnittet. Och sedan frågade jag vänner som sa att det bara blir värre. Så satans mycket obehag och gastkramning mitt i den brittiska vardagsrealismen. Det är som det jag skrev om skräckfilm, om någon minns: Jag pallar inte, vill inte bli rädd. Vill inte heller bli deprimerad. Men till skillnad mot skräckfilm så är ”Happy valley” av skyhög kvalitet. Det hann jag se och alla kloka säger det. Så är du tuffare än jag - årets tv-tips, kanske! Meddela mig.

DÖD II. Jaques Werup, 71. I skuggan av Leonard Cohen dog en annan stor poet, om än mer lokal i Sverige, en av Malmös största kultursöner. Det svängde alltid om Jaques Werup, ett älskvärt jazzigt sväng oavsett om han skrev för musik eller för papper.

DÖD III. Åke Cato, 82. Ett av mina första tv-minnen är ”Nöjesmassakern” och Werner & Werner. Journalisten och humoristen Åke Cato präglade mig således för livet. Vila i frid.

Fråga Fredrik

Hej där FV-len. Läste din artikel om filterbubblor och lögner på nätet och tänkte inte mer på det. Jag är en av dem som vet hur det ligger till och som kollar ”Sociala monster”. Men min morsa gör det inte, inte polarna heller men de är smarta nog att fatta när nåt är bs. Hörde du Mark Zucker­berg efter valet?? Han VÄGRADE erkänna att det Facebook-spridda rövsnacket skulle ha påverkat valet. Världens typ rikaste man måste blivit rubbad! Ha det gott len. Nicke

SVAR: Jag såg. Helt sjukt. Fast det är klart att han fattar. Men att erkänna det skulle ställa till det. Tänk om världens största nyhetsförmedlare plötsligt skulle behöva ta bort andras lögner? Vem ska betala för det? Och det är nog inte möjligt. Det krävs utbildning, särskilt i källkritik redan från ung skolålder. Inför nu, Fridolin!