Eldkvarn blir bara bättre med åren

Läs Håkan Steens krönika

NÖJE

Eldkvarn må vara en institution i svensk rock men är efter nästan 40 år fortfarande ett svårt underskattat band.

En ny bok rymmer hundra bevis på varför.

Jag sträckläser ”Texter & historier från den stora landsvägen”, en praktfull bok med Eldkvarns hundra bästa låttexter, 89 av Plura Jonsson, 11 av broder Carla. Snyggt redigerad med kommentarer, ackord till låtarna, massor av bilder och texter om Eldkvarn av såväl Blå Tågets Leif Nylén som Sophie Zelmani.

Om Pluras memoarbok i våras var en ganska fri resa genom minnena fyller den här pjäsen i många av luckorna när det kommer till hur låtarna skrevs och skivorna spelades in.

Jag tänker ännu en gång på det djupt orättvisa i att Eldkvarn och Plura aldrig fått åtnjuta samma kommersiella framgångar som Ulf Lundell eller Lars Winnerbäck, aldrig regelmässigt fått fylla konserthus. Samtidigt är jag lite tacksam för att det är så. För jag älskar ju att fortfarande kunna uppleva dem en fredagkväll i en varm, sardinburkstrång källarskrubb i Alvesta.

Jag gjorde just det så sent som i vintras. Det var ett gig på vägen, från ett till ett annat på den oändliga turné som är det här bandets liv, men Plura svettade ner sin skjorta på bara tre låtar och blåste ur sig fantastiska versioner av ”Ta min hand” och ”Min systers karneval”.

– Att inte ge allt är inte rätt mot texterna, som han säger på ett ställe i den här boken.

Och så är det ju. Vad vore det för mening med alla dessa nakna sånger om relationerna, lyckan, sorgen, tron, tvivlet, åldrandet och döden om han inte sjöng dem som om de betydde något, varje gång.

För de här texterna gör ju verkligen det, för en av landets allra mest trogna fanskaror.

De gör det även för mina kollegor Lennart Persson och Andres Lokko, som i den här boken båda skriver väldigt personligt och starkt om vad som är så drabbande i Eldkvarns musik.

Allt det där om att vara på väg nånstans, hamna fel, hamna rätt, få nya insikter, omvärdera och acceptera. Växa upp.

Eldkvarn är något så unikt som ett rockband som bara blir bara bättre med åren. Det gäller dem själva lika mycket som deras publik.

Att nya albumet ”Hunger Hotell”, som släpps 26 november, känns som en ny kreativ peak är således bara logiskt.

Lyssna själva. Titellåten finns redan på Eldkvarns Myspace-sida.

ARTIKELN HANDLAR OM